Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Уточнено розрахунок нормативів капіталу, ліквідності та кредитного ризику

Уточнено розрахунок нормативів капіталу, ліквідності та кредитного ризику

Національний банк розширив перелік активів, до яких під час розрахунку нормативів достатності капіталу застосовується вага ризику 0%. Наразі до цієї категорії віднесено усі вимоги банку до центральних органів виконавчої влади України в національній валюті.

Крім того, надано можливість під час розрахунку нормативів кредитного ризику (Н7, Н8) не враховувати вимоги банку до центральних органів виконавчої влади України як в національній, так і в іноземній валюті.

Такі зміни відповідають положенням європейського законодавства щодо оцінки суверенних боргів.

Також передбачено право банку під час розрахунку нормативу короткострокової ліквідності (Н6):

  • ураховувати необтяжені боргові цінні папери центральних органів виконавчої влади України, що рефінансуються Національним банком, без урахування строку їх погашення;
  • включати зобов’язання перед Національним банком після зменшення на надане за ними забезпечення.

Водночас Національний банк дозволив не зменшувати розмір регулятивного капіталу на нараховані доходи, що виникли в банку-покупця під час придбання облігацій внутрішньої державної позики на вторинному ринку, оскільки такі доходи не є доходами цього банку та відповідно не мали  впливу на розмір його регулятивного капіталу.

Зазначені зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 19 квітня 2021 року № 32 “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні” та набирають чинності з 20 травня 2021 року.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини