Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка з посади Голови Національного банку

Верховна Рада звільнила Кирила Шевченка з посади Голови Національного банку

Верховна Рада України 6 жовтня 2022 року схвалила подану Президентом України Володимиром Зеленським постанову № 8104 про звільнення Кирила Шевченка з посади Голови Національного банку України.

Кирило Шевченко 4 жовтня 2022 року подав на розгляд Президенту України заяву про свою відставку з посади Голови Національного банку.

Нагадаємо, що Кирило Шевченко був призначений Головою Національного банку 16 липня 2020 року і став одинадцятим Головою Національного банку в історії незалежної України.

Упродовж каденції Кирила Шевченка НБУ продовжував втілювати послідовну та передбачувану монетарну політику. Банківська система працювала прозоро та ефективно, активно реформувався ринок небанківських фінансових послуг, а платіжний ринок модернізувався відповідно до європейських норм та директив.

Продовжувалася плідна робота з міжнародними партнерами у напрямі впровадження подальших реформ та залучення офіційного фінансування.

За цей час Національний банк:

  • зберіг міжнародні резерви України на достатньому рівні, що дає можливість підтримувати українську економіку та згладжувати нерівномірність надходження зовнішньої допомоги. З початку війни міжнародні резерви зменшилися лише 3 млрд дол. США та станом на 1 вересня 2022 року становлять 25,4 млрд дол. США;
  • втримав інфляцію на адекватному рівні під час війни. Так, у серпні цього року інфляція становила 23,8%. Одним з важливих факторів для втримання контролю над інфляцією стало те, що Національний банк ще на початку 2021 року одним із перших серед центробанків світу розпочав підвищувати облікову ставку і зміг знизити інфляцію до 10% на початок 2022 року.
  • заздалегідь забезпечив підготовку планів безперервної роботи банків, що разом із накопиченим запасом міцності дало можливість банківській системі з перших шокових днів повномасштабної війни працювати безперебійно. Термінальна, банкоматна мережі працювали і працюють, здійснювалися і здійснюються платежі, підкріплення системи готівкою.
Довідково

До призначення нового очільника виконувати обов'язки Голови буде перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова, оскільки відповідно до Закону України "Про Національний банк України" у разі звільнення Голови Національного банку з посади  тимчасове виконання обов’язків Голови Національного банку здійснюється відповідно до Закону України «Про тимчасове виконання обов’язків посадових осіб, яких призначає на посаду за згодою Верховної Ради України Президент України або Верховна Рада України за поданням Президента України».

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини