Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Верховний Суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Велика Палата Верховного Суду 15 лютого 2023 року підтвердила неможливість повернення державного ПриватБанку колишнім власникам. Зокрема, залишено в силі ухвалу Господарського суду міста Києва від 2 червня 2021 року, якою було закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку, внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій банку в грудні 2016 року. 

Справа була відкрита за позовом колишнього голови правління та міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета. Він намагався оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного ПриватБанку, внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій банку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд грн.

"Вітаємо рішення Верховного Суду, який визнав правомірним застосування в цій справі норм Закону № 590-ІХ. Таке рішення не тільки поставило крапку в цій справі. Воно дасть змогу вирішити понад 40 ініційованих іншими пов’язаними з ПриватБанком особами подібних спорів та унеможливить повернення акцій державного банку колишнім власникам. Адже відповідно до цього закону провадження в таких справах підлягають закриттю. Єдиним можливим способом захисту прав колишніх учасників банку в разі їх порушення є відшкодування завданої шкоди в грошовій формі", – прокоментував рішення Великої Палати Верховного Суду Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Він також нагадав, що відповідно до статті 41 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Нагадаємо, ексголова правління ПриватБанку Олександр Дубілет у грудні 2019 року подав позов до Господарського суду міста Києва до ПриватБанку, Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участю третіх осіб – Національного банку України та Кабінету Міністрів України, аби визнати недійсними договори купівлі-продажу акцій банку.

Господарський суд міста Києва 2 червня 2021 року закрив провадження в цій справі, застосувавши норми Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів  України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" № 590-ІХ. Олександр Дубілет оскаржив це судове рішення. Північний апеляційний господарський суд 11 жовтня 2021 року задовольнив апеляційну скаргу Олександра Дубілета та, проігнорувавши вимоги зазначеного закону, направив справу до суду першої інстанції для продовження розгляду. Кабінет Міністрів України, ПриватБанк та Міністерство фінансів України подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції. Велика Палата Верховного Суду підтримала правову позицію уряду, Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ПриватБанку та Міністерства фінансів.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини