Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд підтвердив законність закриття провадження у справі щодо оскарження рішення НБУ про визначення пов'язаних з ПриватБанком осіб

Верховний Суд підтвердив законність закриття провадження у справі щодо оскарження рішення НБУ про визначення пов'язаних з ПриватБанком осіб

Верховний Суд 4 жовтня 2023 року залишив без задоволення касаційну скаргу кіпрської компанії Triantal Investments Ltd на постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від  13 грудня 2021 року. Цією постановою було закрито провадження у справі  за позовом компанії Triantal Investments Ltd. до Національного банку про визнання протиправним та скасування в цілому рішення Національного банку від 13 грудня 2016 року № 105 про  визначення пов’язаних з ПриватБанком осіб.

Компанія Triantal Investments Ltd до націоналізації ПриватБанку була власником 16,7362% акцій банку.

"Національний банк вітає рішення Верховного Суду. Воно є остаточним та оскарженню не підлягає. Верховний Суд підтвердив законність постанови апеляційної інстанції від 13 грудня 2021 року, якою провадження у справі було закрите, посилаючись на позицію Великої Палати Верховного Суду у справі № 826/20221/16 за позовом кількох пов’язаних з ПриватБанком осіб до НБУ", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

За словами Віктора Григорчука, позиція Великої Палати Верховного Суду полягає в тому, що рішення Національного банку про визначення пов’язаних із банком осіб не може бути оскаржене в суді жодної юрисдикції. Отже, Верховний Суд поставив крапку в довготривалому і складному судовому процесі, в якому ексакціонер ПриватБанку оскаржував одне із ключових рішень Національного банку, яке стало основою для здійсненої процедури bail-in.

Нагадаємо, що відповідно до статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк під час здійснення банківського нагляду має право визначати пов’язаних з банком осіб.

Таке право Національний банк реалізував, зокрема, 13 грудня 2016 року, коли затвердив рішення № 105, яким визначено перелік пов'язаних з ПриватБанком осіб.

Довідково

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку 18 грудня 2016 року. 

Перехід ПриватБанку у власність держави відбувся відповідно до ст. 411 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Це рішення дало змогу уникнути системних ризиків для банківського сектору та стало запорукою збереження фінансової стабільності у країні.

Пов’язана особа (related party) – фізична особа, яка за своїм службовим статусом, родинними зв’язками або майновим станом пов’язана з діяльністю та управлінням банком і може одержати певні матеріальні переваги під час виконання банком своїх функцій.

Пов’язаними особами, зокрема, можуть бути: 1) керівники банку; 2) власники істотної участі в банку; 3) близькі родичі, чоловік, жінка, діти, батьки керівника або власника істотної участі в банку; 4) афілійовані особи банку, керівники та власники істотної участі в афілійованих особах, а також їх близькі родичі.

Bail-in – це інструмент урегулювання неспроможності, який дає змогу списати або конвертувати акції, борги та інші зобов’язання банку для покриття збитків і рекапіталізації.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини