Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд залишив чинними рішення Національного банку про застосування заходів впливу до АТ “СБЕРБАНКˮ

Верховний Суд залишив чинними рішення Національного банку про застосування заходів впливу до АТ “СБЕРБАНКˮ

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 05 липня 2023 року залишив чинними рішення Національного банку України про застосування заходів впливу до АТ “СБЕРБАНКˮ (з IV кварталу 2021 року – АТ “МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНКˮ) за порушення у сфері фінмоніторингу. Зокрема, суд скасував рішення судів попередніх інстанцій, які скасували рішення Національного банку про застосування до банку заходів впливу у вигляді накладення штрафу та письмового застереження.

Судове рішення набрало законної сили та оскарженню не підлягає.

Нагадуємо, що у грудні 2018 року Національний банк застосував до зазначеного банку заходи впливу у вигляді накладення штрафу в розмірі 94 737 499,80 гривень та письмового застереження. Ці заходи впливу було застосовано за встановлення факту повторного  здійснення банком ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу, а також незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу; неналежне виявлення та вивчення публічних діячів; недотримання порядку надання інформації спеціально уповноваженому органу; порушення порядку зупинення фінансових операцій.

Банк оскаржив застосовані заходи впливу у суді. Окружний адміністративний суд міста Києва у вересні 2019 року скасував рішення Національного банку про застосування до банку заходів впливу, а у грудні 2019 року суд апеляційної інстанції залишив без задоволення скаргу Національного банку.

Не погодившись із рішеннями судів попередніх інстанцій, Національний банк звернувся до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, який підтримав правову позицію регулятора.

Вищезазначений штраф сплачений АТ “СБЕРБАНКˮ в добровільному порядку в січні 2019 року.

Довідково

Національний банк 25 лютого 2022 року ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ “МІЖНАРОДНИЙ РЕЗЕРВНИЙ БАНКˮ, який на 100% належить ПАТ “Сбєрбанк Росіїˮ. У 2017 році рішенням Ради національної безпеки та оборони на банк були накладені санкції для запобігання виведенню капіталів за межі України на користь пов’язаних з банком осіб, зокрема материнських структур.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини