Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Відбулося засідання Ради Національного банку
Відбулося засідання Ради Національного банку (2)

Відбулося засідання Ради Національного банку

7 серпня 2020 року відбулося позачергове засідання Ради Національного банку України (далі – Рада), на якому було розглянуто низку організаційних і кадрових питань.

Відповідно до пункту 5 частини першої статті 19 та пункту 18 частини першої статті 9 Закону України «Про Національний банк України», з урахуванням подання Голови Національного банку України Рада Національного банку України вирішила призначити на посаду заступника Голови Національного банку України Шабана Олексія Володимировича.

Олексій Шабан із лютого 2020 року працює директором Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Національного банку України.

Під час засідання також ухвалена дорожня карта підготовки та презентації проєкту Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу.

Рада ухвалила Заяву щодо поточного моменту.

У засіданні брали участь члени Ради Національного банку та запрошені особи.

Заява Ради Національного банку України

Останнім часом у засобах масової інформації активно поширюються повідомлення щодо можливого згортання реформи фінансового сектору та появи загроз незалежності Національного банку України у зв’язку зі зміною його керівництва.

У зв’язку із цим, Рада Національного банку відповідально заявляє, що і Рада, і оновлений склад Правління Національного банку всіляко відстоюватимуть інституційну незалежність Національного банку та незмінність курсу на проведення реформ, необхідних для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності в державі.

Основні цілі та принципи діяльності Національного банку, закладені в Основних засадах грошово-кредитної політики на 2020 рік та середньострокову перспективу залишаються незмінними: пріоритетом монетарної політики залишається забезпечення цінової та фінансової стабільності, сприяння економічному зростанню, політика інфляційного таргетування, гнучкого обмінного курсу, виконання заходів із реформування фінансової системи, у тому числі передбачених співпрацею з МВФ, іншими міжнародними фінансовими організаціями та інституціями ЄС.

При цьому наголошуємо, що політично мотивовані заяви про можливість порушення принципу незалежності Національного банку є необґрунтованими та несуть загрозу порушення макрофінансової стабільності та розбалансування фінансових ринків, що є неприпустимим для країни, економіка якої перебуває у стані кризи. Переконані, що в цей період замість політичної гри на послаблення країни ми маємо об’єднувати свої зусилля задля досягнення кращих результатів у реалізації важливих для країни реформ.

Надіємось на подальшу спільну працю як з Міжнародними фінансовими організаціями, так і національними банківськими та громадськими інституціями.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини