Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Відкрито філіал ACAMS Євразія з метою зменшення вразливості регіону до відмивання коштів через торговельні операції та до інших фінансових злочинів

Відкрито філіал ACAMS Євразія з метою зменшення вразливості регіону до відмивання коштів через торговельні операції та до інших фінансових злочинів

Створений за стратегічного партнерства між Асоціацією сертифікованих спеціалістів із боротьби з відмиванням коштів (ACAMS) та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), цей філіал слугуватиме платформою боротьби з фінансовою злочинністю для спеціалістів із комплаєнсу з Вірменії, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизії, Молдови та України.

23 червня в межах постійної роботи щодо захисту банківського сектору та сектору фінансування торгівлі Євразії ACAMS у партнерстві з ЄБРР відкрив філіал ACAMS Eurasia для обслуговування фахівців із комплаєнсу Вірменії, Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизії, Молдови та України. Створення філіалу на одній локації з членами ради директорів усіх семи країн ґрунтується на договорі між ACAMS та ЄБРР, укладеному в червні 2020 року, про підготовку банкірів за Програмою сприяння торгівлі ЄБРР щодо стратегій дотримання правил боротьби з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму, ухиленням від санкцій, шахрайством та іншими фінансовими злочинами.

Згідно з умовами договору від 2020 року 70 спеціалістів із комплаєнсу в банках-партнерах в Україні, Грузії та Молдові отримали стипендії від ACAMS та ЄБРР для навчання та отримання свідоцтв Сертифікованого спеціаліста з боротьби з відмиванням грошей (CAMS) та з поглиблення знань та навичок із боротьби з фінансовими злочинами (AFC) завдяки участі в тренінгах та інших заходах, що передбачають особисту присутність учасників. Стипендії ЄБРР фінансуються Європейським Cоюзом. Відкриття Євразійського філіалу у 2021 році стане доповненням до іншого професійного навчання та сприятиме взаємодії між спеціалістами з комплаєнсу в регіоні, що охоплюватиме такі країни, як Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан, Казахстан та Киргизія.

Євразійський філіал АСАМS слугуватиме платформою для обміну знаннями та кращою практикою щодо боротьби з фінансовими злочинами з урахуванням регіональних ризиків та регуляторних проблем, а також для мережевих та спільних ініціатив на рівні спеціалістів, присвячених боротьбі з незаконним фінансуванням як у приватному, так і в державному секторі. Члени ради директорів представництва в усіх семи країнах окремо організовуватимуть і проводитимуть навчальні заходи ACAMS англійською, російською та сімома національними мовами.

Спільні ініціативи з’являються у відповідь на дослідження, які свідчать, що багатьом банкам, охопленим Програмою сприяння торгівлі ЄБРР, останніми роками стає все важче отримати фінансування торгівлі від іноземних комерційних банків, зокрема через перешкоди та витрати, пов'язані з дотриманням вимог щодо боротьби з фінансовими злочинами.

"Наше партнерство з ЄБРР за останній рік дало нам чітке розуміння того, що спеціалісти з комплаєнсу цього регіону докладають максимум зусиль для захисту установи Євразії від ризиків відмивання грошей та інших незаконних дій певних суб'єктів, – заявив президент та директор-розпорядник ACAMS Скотт Лайлс. – Саме цей ентузіазм банківських фахівців спонукав нас до такого кроку, як створення єдиного за своїм змістом доповнення до родини ACAMS – Євроазійського філіалу. Ми впевнені, що цей філіал найближчими місяцями й роками лише розширюватиметься, і члени правління ACAMS побачать дієвий результат постійного навчання та тісної співпраці в сфері боротьби з фінансовими злочинами".

“Посилення вимог до комплаєнс-контролю – основне правило доступу до іноземного фінансування та кореспондентських банківських відносин, що є критично важливими для транскордонної торгівлі, – сказав Маттео Патроне, керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу. –  Наша сьогоднішня співпраця з ACAMS вже забезпечила значний поступ у зменшенні ризиків відмивання грошей через торговельні операції та інші форми незаконного фінансування для євразійських банків, і ми раді продовжувати цей поступ, відкриваючи навчальні курси з питань дотримання законодавства для всіх установ регіону.”

“Створення Євразійського філіалу ACAMS є важливим кроком до усунення бар'єрів та посилення торгівлі між країнами, в яких працює ЄБРР”, – сказав він.

"Доступ до кореспондентських банківських послуг є основним фактором для будь-якої економіки, але він вимагає довіри між усіма залученими установами, якщо вони бажають, щоб такий доступ був тривалим, – заявив заступник Голови Національного банку України Ярослав Матузка. – Ось чому наша робота з ЄБРР та ACAMS має надзвичайно важливе значення для українського бізнесу та громадян загалом".

Офіційно відкритий 23 червня 2021 року Євразійський філіал ACAMS контролюватиметься членами правління, які перебувають у Єревані, Баку, Тбілісі, Нур-Султані, Бішкеку, Кишиневі та Києві.

Від Національного банку України до складу ради директорів увійшов Олексій Бережний – директор Департаменту фінансового моніторингу.

Більш детальну інформацію про можливості приєднання Ви можете знайти тут: https://www.acams.org/en/chapters/europe/eurasia-chapter

Про ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку заснований у 1991 році для сприяння в розбудові нової ери після "холодної війни" в Центральній та Східній Європі. Сьогодні він працює майже в 40 країнах на трьох континентах, від Південного та Східного Середземномор'я до Центральної та Східної Європи і до Середньої Азії. За цей час ЄБРР сприяв змінам у регіоні та за його межами, інвестувавши загалом майже 150 мільярдів євро в понад 6000 проєктів.

Програма сприяння торгівлі ЄБРР, розпочата в 1999 році, спрямована на розвиток зовнішньоекономічної торгівлі з країнами, що отримують інвестиції від ЄБРР. Завдяки цій програмі ЄБРР надає гарантії міжнародним банкам, а також короткострокові кредити деяким банкам і факторинговим компаніям для подальшого кредитування місцевих експортерів, імпортерів і дистриб'юторів. Програма сприяння торгівлі наразі охоплює близько 100 банків-партнерів у 30 країнах, що отримують інвестиції ЄБРР, і понад 800 підтверджуючих банків у всьому світі

Про ACAMS®

Асоціація ACAMS є членом Adtalem Global Education (NYSE: ATGE), провідного постачальника рішень із сертифікації спеціалістів, штаб-квартира якого розташована в США. ACAMS – це найбільша міжнародна членська організація, яка займається підвищенням рівня знань та навичок спеціалістів із боротьби з відмиванням грошей (AML) та попередження фінансових злочинів із широкого кола галузей. ЇЇ сертифікація CAMS – це широко визнана сертифікація з протидії відмиванню коштів серед професійних кіл у галузі комплаєнсу в усьому світі. ЇЇ нова сертифікація Сертифікованого спеціаліста з глобальних санкцій (CGSS) розпочалася в січні 2020 року. Детальніша інформація за посиланням: acams.org.

Про Adtalem Global Education

Метою Adtalem Global Education є надання студентам можливості досягти своїх цілей, успіху та зробити внесок у глобальне співтовариство. Adtalem Global Education Inc. (NYSE: ATGE; член S&P MidCap 400 Index) є провідним постачальником рішень із сертифікації фахівців та материнською організацією Американського університету Карибської школи медицини, Асоціації сертифікованих спеціалістів з боротьби з відмиванням грошей (ACAMS), Becker Professional Education, Університету Чемберлена, EduPristine, OnCourse Learning, Медичної школи Університету Росса та Ветеринарної школи Університету Росса. Детальніша інформації за посиланням: adtalem.com, у мережах Twitter (@adtalemglobal) та LinkedIn

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини