Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Вимоги до корпоративного управління у банках будуть посилені

Вимоги до корпоративного управління у банках будуть посилені

У Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала законопроєкт №4367 про внесення змін до закону "Про банки і банківську діяльність".

Основна мета нового законопроєкту - вдосконалення корпоративного управління в банках, зокрема посилення відповідальності ради та правління банку, системи внутрішнього контролю та управління ризиками.

"Ухвалення закону сприятиме наближенню банківського законодавства України до законодавства Європейського союзу та запровадженню найкращих світових практик функціонування банків. Закон підвищить відповідальність органів управління банків за прийняті рішення, сприятиме прозорості та стабільності діяльності як окремих банків, так і банківської системи в цілому", - наголосив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Законопроєкт упроваджує нову структуру капіталу (включаючи буфери капіталу), яка посилить здатність банку поглинати збитки, а також додаткові вимоги до членів ради та правління банку, у тому числі стосовно їх колективної придатності. Також запроваджуються сучасні міжнародні наглядові інструменти:

  • право регулятора вимагати зміни персонального складу ради та/або правління банку, якщо поточний склад цих органів не здатний забезпечувати ефективне управління та контроль за діяльністю банку;
  • право регулятора встановлювати банку індивідуальний розмір економічних нормативів залежно від ризиковості його діяльності.

Крім того, законопроєкт уточнює окремі норми банківського законодавства, зокрема щодо консолідованого нагляду за банківськими групами, ліцензування банків, погодження набуття істотної участі в банках та вимог до структур власності банків.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини