Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Вища експертна рада при Раді Національного банку напрацювала пропозиції до проекту Основних засад грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу

Вчора, 5 вересня 2017 року, відбулося засідання Вищої експертної ради при Раді Національного банку України, під час якого обговорювалися пропозиції до проекту Основних засад грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу (далі – Основні засади).

Відкриваючи засідання Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин зазначив: "Рада Національного банку України завершує системні дискусії розпочаті у рамках підготовки Основних засад монетарної політики на наступний рік і середньострокову перспективу. Ми дуже зацікавлені отримати спільне бачення Вищої експертної ради щодо напрямів удосконалення проекту цього документу, підготовленого Правлінням Національного банку. Наступним кроком Ради стануть консультації з Урядом щодо проекту Основних засад. Переконаний, що Рада НБУ у визначений законом термін, тобто до 15 вересня, ухвалить кінцеву версію документу та спрямує її для інформування Верховної Ради України".

Основні засади розробляються Радою Національного банку України  відповідно до статті 100 Конституції України і статей 8, 9 та 24 Закону України “Про Національний банк України” на підставі пропозицій Правління Національного банку.

При розробці Основних засад враховуються статті 1 та 6 Закону про Національний банк, Стратегії сталого розвитку "Україна – 2020", завдань економічної програми, що підтримується в межах угоди з Міжнародним валютним фондом про Механізм розширеного фінансування (EFF), Прогнозу економічного та соціального розвитку України на 2018 – 2020 роки та макроекономічного прогнозу Національного банку, Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року.

Основні засади враховують поточні особливості тенденцій на світових ринках, характер їх впливу на українську економіку, відповідну специфіку й напрями виконання Національним банком його функцій, макроекономічні індикатори, можливі супутні ризики та загальні підходи щодо їх нівелювання,  та визначають показники діяльності Національного банку України на 2018 рік та середньострокову перспективу для досягнення цілей та виконання функцій Національного банку.

У засіданні брали участь члени Ради Національного банку України, представники Національного банку України, екс-керівники Національного банку та Уряду України, посадовці Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, керівники банківських асоціацій, а також відомі представники наукових та експертних кіл.

 Напрацьовані пропозиції Вищої експертної ради будуть враховані в остаточній редакції головного монетарного документу України.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини