Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Виступ Голови Національного банку Кирила Шевченка під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

Виступ Голови Національного банку Кирила Шевченка під час пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики

Доброго дня, шановні колеги! Доводжу до вашого відома, що Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 8,5% річних. Крім того, Національний банк припиняє використання антикризових монетарних заходів з початку IV кварталу 2021 року.

Ці рішення допоможуть утримати під контролем інфляційні очікування й розвернути динаміку інфляції в бік зниження для її повернення до цілі 5% у 2022 році.

Якою була динаміка цін з попереднього засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики?

У липні 2021 року споживчі ціни зросли на 10,2% в річному вимірі. Це відповідало останньому макроекономічному прогнозу Національного банку. За нашими попередніми оцінками, в серпні інфляція продовжила прискорюватися.

Значний внесок у цінову динаміку мало збереження високих світових цін на енергоносії та продовольство. Несприятливі погодні умови також позначилися на вартості окремих продуктів харчування.

Зберігся також фундаментальний інфляційний тиск. Зокрема, швидке підвищення реальних доходів громадян підтримувало високий внутрішній попит. Крім того, інфляційні очікування залишилися підвищеними. Є ризик їх подальшого розбалансування.

Водночас упродовж останніх місяців базова інфляція стабілізувалася. Цьому сприяло зміцнення курсу гривні завдяки сприятливій зовнішній кон’юнктурі та виваженій монетарній політиці Національного банку. Стримуючий вплив на базову інфляцію мала також корекція цін на соняшникову олію.

Як змінюватимуться ціни надалі?

Інфляція сповільниться наприкінці 2021 року до однознакових рівнів та поступово повернеться до цілі 5% у 2022 році. Цьому сприятимуть кілька чинників:

  • по-перше, вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року;
  • по-друге, корекція світових цін на сировинні товари;
  • по-третє, посилення монетарної політики Національного банку.

На що ми ще зважали, ухвалюючи сьогоднішнє рішення?

Основним припущенням, яке Правління Національного банку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Подальша співпраця з МВФ за чинною програмою stand-by є необхідною, зокрема, для підтримки макрофінансової стабільності в країні в наступні роки. Виконання програми МВФ також дасть змогу отримати офіційне фінансування з інших джерел, сприятиме зниженню ставок за зовнішніми запозиченнями та підтримці інтересу іноземних інвесторів до гривневих активів.

Ключовими ризиками для економіки є значне посилення карантину в Україні та у світі, а також триваліший і суттєвіший, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі. Актуальними є й інші ризики проінфляційного характеру, зокрема ескалація військового конфлікту з Росією та різке погіршення зовнішніх умов торгівлі.

З огляду на наявний баланс ризиків та близькість фактичної динаміки макропоказників до поточного прогнозу, Правління Національного банку України вирішило підвищити облікову ставку до 8,5% річних. Це рішення відповідає прогнозній траєкторії ставки.

Крім того, як анонсувалося раніше, ми затвердили згортання довгострокового рефінансування та процентного свопу з IV кварталу 2021 року.

Додатково для підвищення ефективності монетарної трансмісії ми нормалізували дизайн монетарної політики. Так, з 1 жовтня строковість операцій з надання кредитів рефінансування скорочено з 90 до 30 днів.

Якою буде монетарна політика Національного банку надалі?

У разі суттєвого посилення фундаментального інфляційного тиску, а також стійкого погіршення інфляційних очікувань Національний банк готовий і надалі застосовувати монетарні інструменти для повернення інфляції до цілі 5%.

Дякую за увагу!

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини