Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Визначено порядок реєстрації платіжних систем, їхніх учасників та технологічних операторів платіжних послуг

Визначено порядок реєстрації платіжних систем, їхніх учасників та технологічних операторів платіжних послуг

Національний банк з метою реалізації норм Закону України "Про платіжні послуги" (далі – Закон), який був уведений в дію 1 серпня цього року, визначив порядок реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг (далі – технологічні оператори).

Нагадаємо, що платіжні системи, учасники платіжних систем та технологічні оператори мають право здійснювати діяльність в Україні лише після внесення відомостей про них до Реєстру платіжної інфраструктури (далі – Реєстр).

Перехідні положення для вже діючих суб’єктів платіжних систем

Платіжним організаціям платіжних систем, учасникам платіжних систем та операторам послуг платіжної інфраструктури, відомості про яких на день уведення в дію Закону містилися в Реєстрі платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, що діяв до цього, не потрібно окремо реєструватися. Національний банк забезпечує перенесення відомостей про них до Реєстру в установлені Законом строки. Зокрема, Національний банк вже вніс до Реєстру відомості про операторів послуг платіжної інфраструктури як технологічних операторів.

Водночас платіжним організаціям платіжних систем, а також технологічним операторам, які не мають наміру продовжувати надавати послуги, потрібно подати до Національного банку про це відповідне повідомлення.

Національний банк після отримання повідомлень про припинення надання послуг платіжної системи скасує реєстрацію такої платіжної системи та її учасників, після отримання повідомлення від технологічного оператора – скасує реєстрацію такого оператора. Відповідні відомості будуть унесені до Реєстру.

Крім того, банки, які надають послуги технологічного оператора операторам платіжних систем, надавачам фінансових платіжних послуг (включаючи учасників платіжних систем), повинні повідомити Національному банку про надання таких послуг. Відповідна вимога міститься в Законі, водночас це не вимагає окремої реєстрації банків як технологічних операторів.

Про реєстрацію нових суб’єктів платіжних систем

Також Національний банк оновив порядок реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів. Зокрема, регулятор спростив порядок реєстрації:

  • платіжної системи, оператором якої є резидент. Для такої реєстрації нема потреби подавати до Національного банку повну редакцію правил платіжної системи. Натомість до Національного банку подаватиметься інформаційна довідка, яка міститиме положення правил платіжної системи, необхідні Національному банку для прийняття рішення щодо реєстрації;
  • учасників платіжної системи, оператором якої є нерезидент. До Національного банку не подаватиметься копія договору про участь у міжнародній платіжній системі, а подаватиметься залежно від виду участі у платіжній системі (пряма, непряма) відповідне повідомлення від оператора платіжної системи.

Строк розгляду документів Національним банком для платіжних систем та їхніх учасників не змінився і відповідно становить 60 та 30 робочих днів.

Крім того, регулятор також визначив підстави для відмови у внесенні відомостей до Реєстру та порядок скасування реєстрації платіжної системи, учасника платіжної системи та технологічного оператора.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку від 26 вересня 2022 року № 208 “Про затвердження Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг“, що набирає чинності з 29 вересня 2022 року.

Ця постанова розроблена на заміну Положення про порядок реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, затвердженого Правлінням Національного банку України від 4 лютого 2014 року № 43, яке втратило чинність на підставі постанови Правління Національного банку України від 4 липня 2022 року № 137 “Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів Національного банку України”.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини