Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Встановлено додаткові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу

Встановлено додаткові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу

Національний банк України впровадив нові вимоги щодо здійснення банками фінансового моніторингу. Нововведення сприятимуть підвищенню результативності заходів з фінансового моніторингу та створенню умов для сприяння зниженню ризиків відмивання коштів/фінансуванню тероризму та іншої незаконної діяльності.

Новими вимогами:

  1. Встановлено обов'язок для банків щодо реагування на випадки перевищення максимальної суми фінансових операцій, яка заявлена клієнтом. Така вимога не поширюються на клієнтів – фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції на суми та в обсязі, що мають раціональне обґрунтування.
  1. Доповнено перелік індикаторів підозрілості, що стосуються фінансових операцій клієнта, а саме перевищення більше ніж у два рази на місяць максимальної суми фінансових операцій, заявленої клієнтом до встановлення ділових відносин/оновленої під час його обслуговування, та нетипова активність за рахунками клієнта.

Крім того, внесено уточнення до процедури здійснення банками належної перевірки клієнтів, які є електронними резидентами (е-резидентами), в частині ідентифікації та верифікації. Також врегульовуються процедури віддаленого встановлення ділових відносин е-резидентами.

Наведені зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 5 вересня 2023 року № 110 "Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу". Постанова набирає чинності з 7 вересня 2023 року.

Довідково

Електронний резидент (е-резидент) – іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформація про якого внесена до інформаційної системи “Е- резидент”.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини