Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
За кількістю та сумою в Україні переважають безготівкові операції

За кількістю та сумою в Україні переважають безготівкові операції

Українці впевнено віддають перевагу безготівковим операціям із використанням платіжних карток. Здебільшого – завдяки розширенню безконтактної платіжної інфраструктури та змінам у платіжних звичках. Водночас у першому кварталі цього року додатковим фактором, що сприяв відмові населення від готівки, було  поширення пандемії коронавірусу та пов’язана з цим активна кампанія Національного банку та банків на підтримку онлайн операцій.

Обсяги безготівкових операцій суттєво зросли

Загальна кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, в першому кварталі 2020 року становила 1385,3 млн шт., а їх сума – 920,5 млрд грн. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року кількість зазначених операцій зросла на 24,5%, а сума – на 15,6%.

За кількістю та сумою переважали саме безготівкові операції. Так, кількість безготівкових операцій становила 1 183,2 млн шт. (85,4% усіх операцій), а сума – 503 млрд грн. або 54,6% від суми усіх операцій із картками (торік, за підсумками першого кварталу, показник становив 49,7%).

Аналіз розподілу безготівкових операцій за їх видами свідчить: у січні–березні 2020 року, як і раніше, найбільша кількість операцій із використанням карток припадала на розрахунки в торговельних мережах – 50,3%, за сумою домінували перекази з картки на картку – 41,3% (середній чек однієї такої операції становив 1505 грн).

Змінено розрахунок активних платіжник карток

Загальна кількість емітованих платіжних карток в Україні станом на 01 квітня 2020 року становила 68,6 млн шт.

Упродовж березня 2020 року видаткові операції (безготівкові та отримання готівки) було здійснено з використанням 53,4% усіх платіжних карток. 

Майже така ж частка платіжних карток, використаних для здійснення видаткових операцій, спостерігалася у січні (53,2%) та лютому (53,0%) цього року.

Із січня 2020 року змінилася періодичність надання банками статистичної інформації про платіжні картки. Відтепер банки звітують регулятору щомісяця, раніше – щокварталу. Відповідно кількість платіжних карток, із використанням яких була здійсненна хоча б одна видаткова операція, тепер рахується за один місяць (не за три, як раніше). Тож через це стало неможливим порівняння з минулорічними показниками кількості карток, які були використані для здійснення операцій (так звані активні* картки). Зокрема, це також стосується порівняння кількості активних безконтактних та токенізованих**  платіжних карток

Третина платіжних карток – безконтактні та токенізовані

Українцям подобається зручність, швидкість та безпечність безконтактних платежів (як з використанням безконтактних карток, так і за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв), тому вони все частіше користуються безконтактними та токенізованими картками.

Так, у березні 2020 року для операцій було використано 8,9 млн безконтактних платіжних карток. Це на 16,0% більше порівняно з січнем 2020 року. Кількість активних токенізованих платіжних карток, у березні 2020 року становила майже 2,5 млн шт. Це на 11,2% більше, якщо порівнювати з січнем 2020 року.

Загалом третина платіжних карток (31,0% або 11,3 млн шт.), із застосуванням яких були здійснені видаткові операції у березні 2020 року, – це безконтактні та токенізовані картки.

Водночас безготівкові операції з використанням безконтактних та токенізованих карток становили майже половину від загальної кількості та суми безготівкових операцій у торговельних мережах (по 49,1% та 48,7% відповідно).

Дев’ять з десяти торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату

Динаміка розширення безконтактної платіжної інфраструктури залишається стабільною. Наразі уже дев’ять із десяти торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату (90,2% торговельних POS-терміналів). Торік, на 01 квітня 2019 року, безконтактними було лише вісім із десяти терміналів.

Мережа торговельних POS-терміналів в Україні зросла на 14,5% (до 331,4 тис. од.) порівняно з даними станом на 01 квітня 2019 року. Якщо порівнювати з початком 2020 року, спостерігається незначне зменшення кількості працюючих торговельних POS-терміналів (на 0,7%), що пов’язано з карантинними обмеженнями в березні цього року.

Кількість платіжних терміналів у торговельній мережі (контактних та безконтактних) у розрахунку на 1 млн постійного населення України*** на 01 квітня 2020 року становила 8,3 тис. шт.

Регіональний розподіл термінальної мережі на території України є досить нерівномірним. Найменша кількість платіжних пристроїв на одного жителя спостерігається на заході країни та в Луганський, Донецькій областях. За кількістю платіжних карток та платіжних пристроїв для їх обслуговування домінують Київ та Київська, Дніпропетровська, Харківська області.

Довідково

Станом на 01 квітня 2020 року в Україні зареєстровано 70 учасників карткових платіжних систем.


* Платіжні картки, з використанням яких була здійснена хоча б одна видаткова операція за звітний період.

** Створені в результаті заміни реквізитів платіжних карток на унікальні цифрові ідентифікатори, які використовуються для здійснення операцій із застосуванням ґаджетів із функцією NFC (зокрема через платіжні сервіси Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та інші).

*** За даними Державної служби статистики України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини