Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Запроваджено нові антикризові заходи щодо банків для пом'якшення наслідків карантину

Запроваджено нові антикризові заходи щодо банків для пом'якшення наслідків карантину

Національний банк запровадив низку заходів для підтримки банківського сектору в поточних економічних умовах. Черговим кроком стало ухвалення  рішення щодо незастосування до червня 2021 року до банків та банківських груп заходів впливу за порушення встановлених вимог щодо достатності капіталу, ліквідності, кредитного ризику, обмеження операцій між банком та пов’язаними з інвестором за субординованим боргом особами.

Таке рішення діятиме лише у разі, якщо порушення виникли через негативний вплив карантину та обмежувальних заходів на показники діяльності банку чи банківської групи, та при цьому банки чи банківські групи не допускають порушень нормативів достатності капіталу та нормативів ліквідності, передбачених статтями 75 та 76 Закону «Про банки та банківську діяльність». Рішення не поширюється на банки, які, попри рекомендації Національного банку, здійснили розподіл прибутків за 2019 рік, виплативши дивіденди.

«На сьогодні зберігається певна невизначеність щодо тривалості обмежувальних заходів та термінів, необхідних бізнесу для відновлення своєї діяльності і належного обслуговування кредитів. З огляду на це, ухвалення постанови сприятиме активнішій роботі банків з позичальниками щодо пошуку прийнятних шляхів врегулювання заборгованості», - зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

Національний банк буде здійснювати постійний нагляд за усуненням банками та банківськими групами порушень. З цією метою банки та відповідальні особи банківських груп упродовж 30 календарних днів із дня порушення  мають подати Національному банку прийнятний план заходів щодо їхнього усунення або програму капіталізації та щомісяця подавати звіти про її виконання.

Водночас у процесі усунення порушень банк зобов’язаний дотримуватися встановлених обмежень у діяльності, зокрема  щодо операцій з пов’язаними особами, розподілу капіталу, виплати додаткових винагород топ-менеджменту тощо.

Зазначені антикризові заходи затверджені Постановою Правління Національного банку України від 04 червня 2020 року № 73 «Про деякі питання діяльності банків та банківських груп». Постанова набуває чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування, та діє до 01 червня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини