Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Завершилася реалізація проєкту Twinning, спрямованого на практичну імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Завершилася реалізація проєкту Twinning, спрямованого на практичну імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

У Національному банку України завершилася реалізація проєкту Twinning "Посилення інституційної та регуляторної спроможності НБУ з метою імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС" (далі – проєкт).

На заключному заході, що відбувся у Кракові, сторони підбили підсумки та обговорили досягнення за напрямами п’яти компонентів проєкту.

По-перше, актуалізовано підхід до здійснення банківського регулювання та нагляду. Це черговий крок до імплементації  у вітчизняне банківське законодавство принципів і підходів ЄС.

По-друге, завдяки співпраці з європейськими експертами розроблено проєкти концепції запровадження миттєвих платежів та функціональної специфікації миттєвих платежів в Україні.

По-третє, Національний банк поліпшив свою спроможність у напрямі стратегічного планування, процесного управління та управління ефективністю.

По-четверте, посилено активність центрального банку у сфері європейської інтеграції, двостороннього та багатостороннього співробітництва з міжнародними організаціями, центральними банками та інститутами ЄС. 

Ну і нарешті проведено детальний аналіз правових та технічних умов, необхідних для приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA). У контексті подальшої євроінтеграції цей напрям є дуже важливим, адже сприятиме поглибленню економічної інтеграції між Україною та ЄС. 

Нагадаємо, що проєкт розпочався 1 жовтня 2020 року. Його реалізовано консорціумом у складі Національного банку Польщі та Банку Литви за підтримки Європейського Союзу. До імплементації проєкту було залучено понад 60 експертів з держав – членів ЄС, а саме: Національного банку Польщі, Банку Литви, Європейського Центрального банку, центробанків Бельгії, Хорватії, Греції, Угорщини, Нідерландів, Португалії та Швеції, Національних клірингових домів Польщі та Угорщини та понад 100 експертів з Національного банку України.  

За весь час реалізації проєкту проведено 85 експертних місій, три експертні форуми, два семінари та реалізовано три візити фахівців Національного банку до колег із центробанків Польщі, Литви та Угорщини. 

У заключному заході проєкту взяли участь перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова, перший заступник Голови Національного банку Польщі Марта Кайтлі, член Правління Банку Литви Сімонас Крепшта, представники Представництва ЄС в Україні Клое Аліо та Віталія Мудрук, керівники проєкту Twinning, лідери компонентів, представники запрошених органів влади України, представники центральних банків України та держав – членів ЄС, інші запрошені гості.  

"Імплементація проєкту Twinning припала на екстремально складні для України часи. Спочатку пандемія COVID-19, а далі – повномасштабна війна. Незважаючи на це, ми успішно реалізували проєкт і стали ще на крок ближче до омріяного членства України в Євросоюзі. Я вдячна всім колегам за обмін досвідом, а Єврокомісії – за величезний вклад у євроінтеграційні процеси в Національному банку", – підкреслила Катерина Рожкова.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини