Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Здійснено черговий крок у запровадженні європейських вимог до капіталу банків і банківських груп

Здійснено черговий крок у запровадженні європейських вимог до капіталу банків і банківських груп

Національний банк України разом із банками продовжують роботу з імплементації вимог європейського законодавства, зокрема щодо оновлення вимог до структури капіталу та його достатності. 

Так, у квітні банки провели перші тестові розрахунки розміру капіталу за оновленою структурою згідно з вимогами Положення про порядок визначення банками України розміру регулятивного капіталу, затвердженого постановою Правління НБУ від 28 грудня 2023 року № 196, яке набирає чинності з 05 серпня 2024 року.

Для обговорення практичних питань, що виникли в банків за результатами тестових розрахунків, Національний банк провів зустріч з представниками банківської спільноти. 

Під час зустрічі фахівці НБУ надали банкам роз’яснення та консультації, що стосувалися зокрема:

  • включення до складових капіталу субординованого боргу, прибутків звітного року та проміжного звітного періоду, а також підтвердження такого прибутку незалежним аудитором;
  • коригування прибутку під час його включення до складових капіталу;
  • покриття капіталом вкладень банків в інструменти капіталу установ фінансового сектору та у нематеріальні активи у формі комп’ютерного програмного забезпечення;
  • проведення банками самооцінки власних інструментів капіталу на відповідність новим вимогам;
  • заповнення показників файлу статистичної звітності 6RX "Дані щодо розрахунку розміру регулятивного капіталу". 

Результати тестових розрахунків ураховуватимуться Національним банком під час прийняття рішення щодо механізму впровадження нових вимог. Запровадження вимог до нової структури капіталу, а також до оновлених нормативів достатності капіталу, розроблення яких наразі здійснює НБУ, передбачатиме застосування перехідного періоду та за потреби встановлення перехідних положень. 

Здійснення реформ у банківському секторі і надалі відбуватиметься з пріоритетом збереження його здатності виконувати основну функцію – кредитну підтримку вітчизняної економіки. 

Разом з тим із урахуванням триваючого негативного впливу широкомасштабної збройної агресії росії проти України на фінансовий сектор постановою Правління Національного банку України від 25 квітня 2024 року № 49 затверджено зміни до нормативно-правових актів НБУ, що набирають чинності з 01 червня 2024 року, зокрема:

  • продовження до кінця 2025 року застосування пом’якшуючого коефіцієнта 0,5 до ризикозважених боргових цінних паперів центральних органів виконавчої влади України, емітованих в іноземній валюті, для їх врахування до розрахунку нормативів достатності капіталу банків України. Цей коефіцієнт також буде застосовано до дебіторської заборгованості банків, що виникає під час первісного розміщення таких цінних паперів;
  • розширення можливості фінансування банками лізингових компаній – учасників банківських груп, що сприятиме активізації ринку фінансового лізингу.

Зазначені зміни сприятимуть збільшенню ресурсів для відновлення реального сектору економіки.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини