Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Зміна ролі центрального банку в сучасних міжнародних відносинах: підсумки міжнародного круглого столу

Зміна ролі центрального банку в сучасних міжнародних відносинах: підсумки міжнародного круглого столу

Національний банк України на початку грудня провів перший міжнародний круглий стіл, присвячений питанням зміни ролі центрального банку в сучасних міжнародних відносинах.

Упродовж двох днів експерти онлайн обговорили сучасні тенденції побудови взаємовідносин центрального банку з міжнародними організаціями, зокрема фінансовими, практичні аспекти міжнародного технічного співробітництва, особливості побудови протокольних процесів та управління лінгвістичними активами.

До участі в заході долучилося понад 60 експертів із центральних банків Австрії, Албанії, Андорри, Бельгії, Боснії і Герцеговини, Вірменії, Грузії, Італії, Іспанії, Киргизстану, Колумбії, Литви, Марокко, Молдови, Нідерландів, Північної Македонії, Польщі, Португалії, Румунії, Сербії, Словаччини, Словенії, Туреччини, Узбекистану, Франції, Хорватії та Швеції.

"Активна позиція Національного банку України у співпраці з міжнародними організаціями, центральними банками, регуляторами фінансового сектору та інвесторами допомагає будувати міцну, прозору та надійну фінансову систему в Україні. Я переконаний, що цей круглий стіл стане платформою для експертних дискусій і допоможе визначити можливості для інституційного зростання кожного учасника", – зазначив у вітальній промові Сергій Ніколайчук, заступник Голови Національного банку України.

Три ключові тренди, які були в центрі уваги учасників:

  1. Пришвидшення темпів міжнародної взаємодії.

Цей тренд відзначили всі учасники зустрічі. Спікери заходу також наголошували на важливості підтримання регулярного діалогу з міжнародними партнерами, розбудови мережі контактів та постійного підвищення рівня експертності фахівців через стратегічне планування та пріоритезацію завдань.

  1. Розширення та створення нових платформ комунікації для сталого розвитку як власної, так і міжнародних фінансових систем.

Пандемія, спричинена COVID-19, простимулювала активний розвиток цифрових технологій. Віртуальні форми співпраці стали фактично головними формами взаємодії за рахунок гнучкості та швидкості організації заходів, охоплення ширшої аудиторії, здатності мобільно реагувати на виклики сьогодення.

  1. Об’єднання та коригування світових і національної фінансової політики на основі унікального практичного досвіду, який примножується шляхом проактивної ролі міжнародної складової центрального банку.

Як підкреслила голова Національного банку Сербії Йоргованка Табаковіч, у нестабільні часи роль надійного та ефективного центрального банку стає ключовою. Нині перед інституціями стоїть завдання зберегти свою незалежність, виваженість і водночас реагувати на щоденні динамічні зміни. За її словами, саме співпраця центробанків на міжнародному рівні допоможе подолати майбутні виклики. Адже така взаємодія дає змогу краще розуміти один одного, вчитися та вдосконалюватися на вдалих прикладах колег, продовжуючи в такий спосіб світову практику центральних банків.

Презентацію пані Йоргованки Табаковіч розміщено на сайті Банку міжнародних розрахунків, що свідчить про важливість ініційованої НБУ події для міжнародної спільноти центробанків.

"Міжнародне співробітництво є важливим елементом діяльності кожного центробанку. Ефективність та результативність у цій сфері значною мірою сприяють нашим успіхам у макроекономічній та фінансовій стабілізації, економічному зростанні та проведенні реформ", – підкреслив Володимир Кучин, начальник Управління європейської інтеграції та міжнародних програм Національного банку України.

Загалом учасники міжнародного круглого столу відзначили актуальність тем для обговорення та підтвердили готовність брати участь у подібних заходах у майбутньому задля обміну досвідом та аналізу нагальних питань, що постають перед фахівцями у сфері міжнародного співробітництва.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини