Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Зустріч із керівниками підприємств України, які беруть участь в опитуваннях Національного банку, 23 жовтня 2020 року

Як банківський сектор проходить кризу і чи розвивається кредитування? Чим пояснюються останні тренди валютного ринку? Що нового з’явилося у фінансовому моніторингу? Як Національний банк розвиває інфраструктуру для опитувань бізнесу?

На ці та інші питання співробітники НБУ відповіли упродовж традиційної зустрічі з керівниками українських підприємств, які беруть участь в опитуваннях щодо ділових очікувань. Цього разу зустріч відбулася у Zoom і зібрала представників 81 компанії майже всіх видів діяльності та регіонів України.

Декілька ключових тез з цієї зустрічі:

  • Банківська система досить непогано пройшла два важких «карантинних» квартали. Відпливу коштів вкладників не відбулося, громадяни почали навіть більше заощаджувати в банках. Наразі банки очікують на зростання кредитування. Стимулююча монетарна політика Національного банку дає змогу їм знижувати відсотки за кредитами.
  • Новий закон про фінансовий моніторинг запровадив ризик-орієнтований підхід під час перевірок операцій. Це дає змогу знизити навантаження на банки і легальний бізнес. "Білі" компанії потрапляють у зону низького ризику, порогова сума для обов’язкового звітування про операції зросла до 400 тис грн, а операції можна аналізувати не окремо, а на портфельній основі.
  • Активізація попиту імпортерів на валюту восени була одним із головних чинників послаблення гривні. Тиску на готівковому ринку немає – населення більше продає, ніж купує валюти. Курс і надалі буде плаваючим і залежатиме від балансу попиту-пропозиції. Для зменшення курсових ризиків бізнесу варто активніше використовувати такий інструмент хеджування як валютний форвард.

Для зручнішого проведення опитувань бізнесу Національний банк розробив мобільний застосунок "Щомісячні опитування підприємств". Завантажити його можна на майданчиках Google Play та Apple Store.

Документи
Your browser does not support SVGs
Як банківський сектор проходить кризу і що відбувається із кредитуванням
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Останні події на валютному ринку та перспективи його розвитку
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Система опитувань Національного банку України та останні інновації
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Прогнозування для цілей монетарної політики
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Новели українського фінмоніторингу (Закон №361-ІХ)
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини