Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Звернення Голови Національного банку України Кирила Шевченка

Звернення Голови Національного банку України Кирила Шевченка

Україна продовжує чинити героїчний опір і дає мужню відсіч агресорам, які, напали на нашу країну і вбивають наших людей.

Я дякую всім і кожному, хто в ці нелегкі часи діє згуртовано і виважено, мобілізуючи всі сили для захисту нашої держави.

Національний банк України постійно контролює ситуацію і надає всю необхідну в цих умовах підтримку банківській системі. Тож фінансовий тил під нашим надійним захистом.

Національний банк докладав, докладає і буде докладати всіх зусиль для того, щоб система електронних платежів працювала в звичайному режимі, без жодних перебоїв.

Тому хотів би звернутись і закликати операторів торгівельних мереж та заправних станцій  - від малих до великих - не допускати жодних відмов в прийнятті безготівкової оплати.

Своїми необґрунтованими відмовами ви наражаєте всіх, і в першу чергу населення, на додаткову небезпеку, оскільки і користування готівкою, і  інкасація, яка нерозривно пов’язана із обігом готівки, в умовах воєнного стану є додатковим і жодним чином не виправданим ризиком.

Банківська система продовжує забезпечувати всі необхідні інфраструктурні та технологічні  рішення для використання POS-терміналів для здійснення оплат.

Не приймати платіжні картки зараз – це щонайменше непатріотичний крок, якому немає жодного виправдання. Особливо сьогодні, коли Україна демонструє  світові безпрецедентний приклад героїзму, мужності і єдності перед обличчям зла.

Національний банк налаштований і діє рішуче для збереження фінансової стабільності України та максимальної підтримки діяльності Збройних Сил. Одразу після нападу Росії ми почали оперативно ухвалювати рішення, відповідні умовам війни, зокрема для забезпечення населення коштами, проведення безготівкових розрахунків, функціонування валютного ринку, рефінансування банків, депозитарію тощо. Вже виділено 51,5 млрд грн на рефінансування банків. Це вагома підтримка ліквідності банків для можливості належного виконання ними своїх зобов’язань перед клієнтами.

Національний банк ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати банки, що перебувають під контролем Російської Федерації. Це "Міжнародний резервний банк" (колишній "Сбєрбанк") та "Промінвестбанк". Ми не можемо дозволити, щоб "дочки" державних банків країни-агресора продовжували працювати в Україні й оперувати грошима українців.

Також ми невідкладно відкрили спецрахунок для збору коштів на потреби Української Армії, і вже перерахували на озброєння, техніку, медикаменти та інші необхідні речі 450 млн грн. Кошти продовжують активно надходити. Крім того, розуміючи важливість мобілізації ресурсів для фінансування оборони ми максимально спростили процедури фінмоніторингу при прийманні банками готівкових коштів для зарахування на цей рахунок НБУ для української армії, а також на рахунок Збройних сил України.

Я звертаюсь до міжнародної спільноти – Україна високо цінує ту солідарність та підтримку, яку ви сьогодні демонструєте. Ми вітаємо новини від наших дипломатів та будемо дуже вдячні міжнародній спільноті за остаточне прийняття рішення щодо відключення Росії від платіжної системи SWIFT. 

Водночас, ми не маємо права зупинятись на досягнутому. Це перший і важливий крок, і ми сподіваємося  на подальші рішучі кроки та рішення спрямовані на обмеження доступу країни агресора до світової фінансової системи.

Слава Україні!

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини