Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Міжнародні експерти обговорять майбутнє цифрових валют центральних банків

Міжнародні експерти обговорять майбутнє цифрових валют центральних банків

Національний банк України разом з проєктом "Трансформація фінансового сектору" (USAID), Міжнародним валютним фондом, Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) та у співпраці зі Світовим банком 21 лютого 2020 року проведе міжнародну конференцію «Цифрові валюти центральних банків: нові можливості для платежів».

Захід буде присвячений обговоренню поглядів щодо можливості впровадження цифрової валюти центрального банку (далі – ЦВЦБ), останніх досліджень у цій сфері та пілотних проєктів із випуску такої валюти в різних країнах світу. 

Останніми роками спостерігається стрімкий розвиток сфери цифрових валют, випуск та обіг яких може відбуватися за різними моделями, з використанням різних технологій та в різному правовому полі. У цьому контексті багато центробанків досліджують можливість випуску ними власної цифрової валюти та варіантів її використання, у тому числі й Національний банк України. Форми і технології ЦВЦБ різняться залежно від потреб споживачів, особливостей розвитку платіжної інфраструктури, темпів розвитку фінансового сектору країн, але в будь-якому разі ЦВЦБ розглядається як нова, еволюційна форма грошей центрального банку.

Конференція стане майданчиком для обміну знаннями та досвідом між представниками і стейкхолдерами центральних банків, спеціалістами і дослідниками з усього світу, учасниками українського платіжного ринку щодо потенційної можливості впровадження ЦВЦБ та її місця в фінансовій екосистемі.

На сьогодні перед Національним банком, так само як і перед економістами зі всього світу, постає багато питань щодо сфери цифрових валют:

  • Які можливості, потенціал та перспективи впровадження ЦВЦБ?
  • Як потенційно може змінитися фінансова екосистема з упровадженням ЦВЦБ?
  • Які бізнес-моделі ЦВЦБ можуть бути використані, їх переваги та недоліки?
  • Які світові тенденції щодо впровадження та регулювання ЦВЦБ?

Про ці та інші запитання дискутуватимуть у рамках конференції експерти зі Світового банку, Міжнародного валютного фонду, центральних банків Японії, Південної Африки, Уругваю, Фінляндії, Литви, Канади, України та Швеції, представники фінансового ринку.

З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням.

Попередня реєстрація для участі у конференції – обов’язкова. Реєстраційна форма доступна до 18 лютого 2020 року на спеціальному інформаційному порталі конференції. Реєстрація вважається дійсною, якщо учасник отримав позитивне підтвердження участі від організатора. З огляду на обмежену кількість місць організатор залишає за собою право відмовити в реєстрації.

Довідково.

Відповідно до глобальних тенденцій щодо інноваційного розвитку в платіжній сфері Національний банк України у 2016 році розпочав пілотний проєкт із випуску власної цифрової валюти - «Е-гривні». Під час пілотного проєкту було випробувано блокчейн-платформу для випуску ЦВЦБ як інструменту роздрібних платежів, проаналізовано міжнародний досвід та підходи до впровадження ЦВЦБ, проаналізовано макроекономічний ефект, розпочато розробку оптимальної бізнес-моделі.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини