Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк домігся погашення заборгованості на 924 млн грн за кредитом рефінансування Дельта Банку

Національний банк домігся погашення заборгованості на 924 млн грн за кредитом рефінансування Дельта Банку

Національний банк України 21 листопада 2019 року домігся погашення заборгованості за кредитом рефінансування Дельта Банку у розмірі 924,22 млн грн. Погашення відбулось завдяки стягненню переданого Дельта Банком Національному банку заставного майна – облігацій Державної іпотечної установи.

Судовий спір за позовом Національного банку про звернення стягнення на заставлені цінні папери розглядався з квітня 2017 року, загалом відбулося більше 20 засідань із цього питання. 11 листопада 2019 року Північним апеляційним господарським судом ухвалено рішення, на виконання якого і відбулось погашення у повному обсязі заборгованості за одним із кредитів рефінансування, який було надано Дельта Банку 12  вересня 2014 року.

Унаслідок погашення також підлягатимуть розформуванню резерви Національного банку під очікувані кредитні збитки на суму 924,22 млн грн, в розмірі заборгованості за основним боргом та нарахованими відсотками.  

У своєму коментарі Павло Поляруш, начальник Управління роботи з проблемними активами, зазначив, що Національний банк став повноправним власником облігацій та набув право як на отримання коштів від погашення цінних паперів, що відбудеться 18 листопада 2020 року, так і купонного доходу за ними.

"Загалом ми розраховуємо на отримання від Державної іпотечної установи коштів у розмірі 1 072,76 млн грн", - зазначив він.

Додатково зазначимо, що після здійснення погашення загальний розмір заборгованості Дельта Банку перед Національним банком за кредитами рефінансування зменшився з 5,82 млрд грн до 4,89 млрд грн.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини