Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк розширює можливості національної системи BankID Національного банку

Національний банк розширює можливості національної системи BankID Національного банку

Національний банк пропонує розширити можливості використання дистанційної ідентифікації для отримання клієнтами банків:

  • адміністративних;
  • банківських;
  • комерційних та інших послуг.

З цією метою Національний банк розробив проект постанови, якою затверджуватимуться необхідні зміни до чинного Положення про Єдину національну систему електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID Національного банку України (далі – Положення) *.

Розроблення цього документа спрямоване на:

  • розвиток банківських технологій та моделі дистанційної ідентифікації суб’єктів звернення для отримання ними адміністративних, банківських, комерційних та інших послуг;
  • визначення порядку взаємодії банків з системою BankID Національного банку та суб’єктами надання послуг;
  • встановлення умов та порядку підключення, зупинення використання та відключення абонентів від системи, а також порядку взаємодії між абонентами системи BankID Національного банку.

Оновлення нормативної бази щодо функціонування системи Національного банку зумовлене:

  • необхідністю детально врегулювання взаємовідносин між банками України та Національним банком під час проведення дистанційної ідентифікації суб’єктів звернення з метою отримання ними послуг;
  • розширенням можливостей для дистанційної ідентифікації;
  • оновленням вимог до захисту інформації в системі BankID Національного банку.

Нагадаємо, що зараз за допомогою системи BankID Національного банку можна отримувати лише адміністративні послуги, водночас відповідне оновлення дасть можливість використовувати цю систему як один з інструментів ідентифікації та верифікації для надання банківських послуг та дистанційного відкриття рахунків для нових клієнтів.

Крім цього, комерційні компанії зможуть надавати послуги клієнтам банків дистанційно, наприклад, з’явиться можливість отримання послуг дистанційно абонентами мобільних операторів.

Відповідно до інформації, наданої у звіті банками України станом на 01.01.2018, понад 15 млн фізичних осіб-клієнтів банків  використовують дистанційне обслуговування своїх рахунків, у тому числі з використанням системи клієнт – інтернет-банк. Завдяки поширенню використання фізичними особами  системи клієнт – інтернет-банк, система BankID Національного банку України може стати достатньо масовим засобом для дистанційної ідентифікації фізичних осіб – клієнтів банків України за умови приєднання банків  до цієї системи.

З 2016 року кількість клієнтів банків, що використовують дистанційне обслуговування своїх рахунків у банках, зросла майже утричі.

Проект постанови та аналіз регуляторного впливу проекту Положення розміщено для громадського обговорення. Відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" такі документи мають оприлюднюватися з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.

Зауваження та пропозиції до проектів постанови та Положення приймаються до 01 липня 2018 року на поштову або електронну адресу Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент інформаційних технологій.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0, [email protected].

Довідково

Національний банк у 2015 році започаткував проект BankID Національного банку – Єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб. Упровадження системи спрямоване на створення можливості здійснення банками України електронної дистанційної ідентифікації клієнтів та надання громадянам України дистанційного доступу до багатьох державних та адміністративних послуг.

На сьогодні Національний банк є власником системи та регулює відносини між абонентами-учасниками системи. Це дає можливість зробити систему загальнонаціональною та рівнонаближеною до всіх зацікавлених банків, державних органів та компаній.

Підключення до системи BankID Національного банку для українських банків, державних установ та комерційних компаній – безкоштовне.

Чинні документи Національного банку, до яких планується внести зміни:

  1. Постанова Правління Національного банку України від 30 серпня 2016 року № 378 "Про затвердження Положення про Єдину національну систему електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID Національного банку України".
  2. Положення про Єдину національну систему електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID Національного банку України, затверджене вищезазначеною постановою.

*затвердженого постановою Правління Національного банку України від 30 серпня 2016 року № 378

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини