Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Національний банк здійснив перший продаж іноземної валюти через запит щодо найкращого курсу

Сьогодні Національний банк України здійснив перший продаж іноземної валюти в рамках валютної інтервенції за новою формою - запит щодо найкращого курсу, запровадження якої передбачено Стратегією валютних інтервенцій на 2016-2020 рр.

Національний банк вийшов на ринок з інтервенцією у цій формі для згладжування надмірних коливань, зумовлених тимчасовими факторами. Обсяг інтервенції становив до 10 млн дол. США. Середньозважений курс, за яким була проведена інтервенція, становив 27,687 гривень за долар США.

"Валютна інтервенція у формі запиту щодо найкращого курсу виявилася ефективною – в результаті її проведення гривня на торгах перестала втрачати позиції, і торги завершилися на позначці 27,60/27,70 гривень за долар", - розповів директор департаменту відкритих ринків Національного банку Сергій Пономаренко.

З огляду на підтверджену результативність валютної інтервенції у формі запиту щодо найкращого курсу Національний банк планує і надалі за необхідності застосовувати цей інструмент для згладжування надмірних коливань на валютному ринку. Водночас Національний банк продовжуватиме проводити й інтервенції у формі валютного аукціону. Обсяг міжнародних резервів на початок січня становив 15.5 млрд. дол. США. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов’язань Уряду та НБУ.

З початку 2017 року Національний банк здійснив під час аукціонів чистий продаж іноземної валюти на суму 70.1 млн дол. США включно із сьогоднішнім аукціоном, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні.

Нагадуємо, здійснення запиту щодо найкращого курсу відбувається таким чином. Спочатку Національний банк здійснює у банків запит щодо ціни на купівлю/продаж іноземної валюти через торговельно-інформаційні системи Блумберг та Рейтер. Отримавши пропозиції банків, Національний банк укладає угоду з тим банком, який запропонував найкращу ціну.

Перелік банків, які можуть брати участь у I кварталі 2017 року у валютній інтервенції НБУ за новою формою - запит щодо найкращого курсу, було оприлюднено на початку січня поточного року.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини