Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Навчальний курс для українців, дистанційна ідентифікація, безготівкові розрахунки та багато іншого: НБУ та Мінцифри домовилися про співпрацю

Навчальний курс для українців, дистанційна ідентифікація, безготівкові розрахунки та багато іншого: НБУ та Мінцифри домовилися про співпрацю

Національний банк України та Міністерство цифрової трансформації уклали Меморандум про співпрацю у сферах цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій, розвитку інформаційного суспільства, цифрових навиків та прав громадян.

Документ підписали в онлайн-форматі, скріпивши його електронними цифровими підписами, Голова Національного банку Яків Смолій та Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Завдяки меморандуму ми зможемо ефективніше координувати спільні кроки у сфері цифрового розвитку та інновацій. Разом ми зробимо взаємодію українців із державою більш технологічною, а отже  – швидшою та комфортнішою», – наголосив Голова Національного банку Яків Смолій.

Один із важливих напрямів співпраці – це розвиток цифрових навиків громадян, який під час карантину набув ще більшого значення, ніж раніше. У межах співпраці Мінцифри та НБУ планують запустити навчальний курс для українців на порталі Дія. Цифрова освіта. Під час курсу ми простою мовою розкажемо все про платіжні картки, платежі за допомогою смартфона та «розумного» годинника, платежі онлайн в Україні та за її межами, кредитні ліміти та безпеку розрахунків в Інтернеті.

«Меморандум допоможе, у тому числі, вдосконалити систему верифікації та ідентифікації громадян і бізнесу, а також спростити наявні для цього механізми та створити більш сучасні. Зокрема, це стосується е-резидентства. Цей інструмент дасть можливість іноземцям офіційно вести бізнес в Україні дистанційно. Також ми будемо разом розвивати інструменти, які дозволять поширити практику дистанційного підписання угод у фінансовій сфері», – наголосив Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Ще один спільний пріоритет інституцій – сприяти переведенню розрахунків у всіх сферах державного сектору економіки в безготівкову форму.

Зменшення ролі готівки в економіці та збільшення частки безготівкових операцій – це одне з важливих завдань Національного банку, визначене, зокрема, у Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року. Упродовж останніх п’яти років рівень готівки в економіці поступово зменшився з 17,8% від ВВП у 2014 році до 9,2% у 2019 році. А частка безготівкових операцій у загальному обсязі операцій із використанням платіжних карток навпаки збільшувалася – з 25% у 2014 році до 50,3% на кінець 2019 року. Відповідно до ключових показників Стратегії розвитку фінсектору  очікується, що вона продовжить зростати до 65% на початок 2025 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини