Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Нікопольський завод феросплавів знову частково погасить заборгованість ПриватБанку перед Національним банком

31 жовтня 2019 року Господарський суд Дніпропетровської області затвердив мирову угоду між Національним банком України та АТ “Нікопольський завод феросплавів”, що є майновим поручителем за кредитними зобов’язаннями АТ КБ “Приватбанк”.

Згідно з мировою угодою, ініціатором якої був АТ “Нікопольський завод феросплавів”, останній зобов’язується погасити заборгованість ПриватБанку за кредитом рефінансування в сумі, що дорівнює ринковій вартості заставного майна, на яке Національний банк України звертав стягнення в цьому судовому процесі.

Крім того, підприємство зобов’язалося відшкодувати Національному банку витрати, пов’язані зі сплатою судового збору.

Це вже третій приклад вирішення судового спору з майновим поручителем за кредитними зобов’язаннями АТ КБ "Приватбанк" через укладання мирової угоди. Уперше мирова угода між Національним банком України та АТ "Нікопольський завод феросплавів" була затверджена Господарським судом Дніпропетровської області 28 серпня 2019 року. А вже 06 вересня 2019 року АТ "Нікопольський завод феросплавів" достроково виконало зобов’язання перед Національним банком за цією мировою угодою, погасивши заборгованість ПриватБанку за кредитом рефінансування в сумі, що дорівнює ринковій вартості заставного майна заводу.

Наступна мирова угода між Національним банком і майновим поручителем ПриватБанку – ТОВ “Арлан” була затверджена 18 вересня 2019 року Центральним апеляційним господарським судом. А 1 жовтня поручитель виконав зобов’язання перед Національним банком.

Довідково

У 2018 році Національний банк подав 148 позовів проти колишнього власника ПриватБанку Ігоря Коломойського (фінансового поручителя) та пов’язаних із ним 32 компаній – майнових поручителів про стягнення близько 10 млрд грн.

Мета позовів – забезпечити погашення кредитів рефінансування, які Національний банк надав ПриватБанку упродовж 2008–2015 років. Загалом позови спрямовані на погашення заборгованості за п'ятьма кредитними угодами.

Cуди вже ухвалили 20 рішень на користь Національного банку про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями ПриватБанку на загальну суму 1,2 млрд грн, 18 з яких набрали законної сили, а виконавчі документи були направлені до органів Державної виконавчої служби для примусового виконання.

На сьогодні на різних стадіях судового процесу перебуває ще понад 200 подібних справ не лише щодо ПриватБанку, а й банків, які свого часу були визнані неплатоспроможними та досі не виконали власних зобов’язань за кредитами рефінансування.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини