Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Планові обсяги інтервенцій з купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку зменшені з 50 до 20 млн дол. США на день

До кінця третього кварталу 2020 року Національний банк має намір купувати на міжбанківському валютному ринку за сприятливої ситуації до 20 млн дол. США на день для нарощування міжнародних резервів. Попередній індикатор, що діяв з кінця 2019 року, становив 50 млн дол. США на день.

Перегляд кількісного індикатора пов’язаний зі зменшенням обсягу клієнтських операцій на міжбанківському валютному ринку України внаслідок негативного впливу пандемії коронавірусу на світову торгівлю та інвестиційну активність. Втім, загальний обсяг продажу валюти підприємствами-експортерами залишається достатнім для задоволення попиту як з боку бізнесу, так і громадян. У квітні пропозиція валюти як на безготівковому, так і на готівковому сегментах ринку здебільшого перевищує попит. Це дає змогу Національному банку, користуючись сприятливою ситуацією, поповнювати міжнародні резерви за рахунок купівлі надлишкових обсягів пропозиції валюти в окремі дні.

"Ситуація на валютному ринку нормалізувалася після кількох тижнів ажіотажу в другій половині березня через новини про пандемію та карантинні обмеження. З початку квітня пропозиція валюти з боку бізнесу та населення переважає попит. Хоча ринок здебільшого балансувався без нашої участі, в окремі дні на певні обсяги валюти не знаходилося покупців і тоді НБУ проводив інтервенції з купівлі валюти. Загалом з початку квітня ми викупили в резерви надлишок валюти обсягом близько 600 млн дол. США", - прокоментував заступник Голови Національного банку Олег Чурій.

Індикативний обсяг купівлі валюти в 20 млн дол. США не є перешкодою для ринкового курсоутворення, адже становить менше 5% від середньоденного обсягу операцій на міжбанківському валютному ринку.

Водночас за необхідності Національний банк також буде проводити інтервенції з продажу валюти в ті дні, коли попит на валюту перевищуватиме пропозицію. Як і раніше, ми будемо лише згладжувати надмірні курсові коливання і на маємо наміру фіксувати курс гривні на певному рівні. Курс і далі визначатиметься балансом попиту і пропозиції на валюту з боку усіх учасників фінансового ринку.

Довідково

Планові обсяги інтервенцій мають виключно індикативний характер. Залежно від ситуації на ринку інтервенції Національного банку з купівлі валюти можуть бути меншими або взагалі не відбуватися. Обсяги купівлі упродовж дня можуть перевищувати оголошений обсяг, однак такі інтервенції проводитимуться для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій Національного банку на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування значних коливань на валютному ринку.

Встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу. За цього режиму НБУ не підтримує жодного значення обмінного курсу, а присутність НБУ на валютному ринку зумовлюється необхідністю накопичувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку та підтримувати трансмісію ключової процентної ставки

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини