Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Погодження продажу активів Дельта Банку скасоване через можливі маніпуляції під час торгів

Національний банк України 8 липня скасував своє рішення від 9 квітня 2019 року №280-рш щодо погодження реалізації пулу активів, переданих АТ "Дельта Банк" у заставу Національному банку України. До цього пулу увійшли майнові права за низкою кредитних договорів, у заставу за якими були передані працюючі потужності олійножирових комбінатів в Одеській області та інфраструктура у порту м. Чорноморськ.

Нагадаємо, 7 червня 2019 року відбулись торги з реалізації зазначеного пулу активів, на яких ТОВ "Фінансова компанія "Скай" придбало їх за ціною 182,5 млн грн, тоді як початкова ціна лоту складала 868,8 млн грн. Національний банк вважає, що проведений аукціон відбувся з наявністю обставин та можливих маніпуляцій зі сторони покупця, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю.

Зазначимо, що за три місяці до цього аукціону, 6 березня 2019 року, цей же покупець – ТОВ "Фінансова компанія "Скай" – пропонувало у ході торгів за цей же актив суму майже вп'ятеро більшу - 906,2 млн грн. Однак тоді угода за підсумками аукціону була зірвана судовою забороною Окружного адміністративного суду м. Києва від 5 березня за позовом юридичної особи, яка взагалі не брала участі в торгах. У результаті, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повторно виставив зазначені активи на торги після отримання відповідного погодження від Національного банку.

Національний банк вбачає можливі зловживання в діях покупця – ТОВ "Фінансова компанія "Скай", оскільки за три місяці активи (з якими по суті не відбувалось змін) не могли знецінитись в кілька разів. Відповідно Національний банк як заставодержатель частини активів повідомив Фонд гарантування вкладів про скасування свого попереднього рішення (яким надавалась згода на реалізацію активів) у зв’язку із наявністю обставин, які могли вплинути на результат торгів та реалізацію майна за заниженою вартістю. Національний банк упевнений, що, проаналізувавши всю наявну в його розпорядженні інформацію, Фонд гарантування вкладів ухвалить зважене та відповідальне рішення щодо подальших дій.

"Національний банк і надалі запобігатиме виникненню ситуацій, коли учасники торгів своїми недобросовісними діями намагаються вплинути на їхню конкурентність та занизити вартість реалізації активів, які знаходяться у заставі у НБУ. Нагадаємо, що від успішності реалізації заставного майна залежить погашення неплатоспроможними банками заборгованості за наданими кредитами рефінансування", - зазначив начальник Управління роботи з проблемними активами Національного банку Павло Поляруш.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини