Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Скасовуються економічні нормативи миттєвої та поточної ліквідності

Скасовуються економічні нормативи миттєвої та поточної ліквідності

Національний банк у зв’язку із переходом банків до розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) скасовує економічні нормативи миттєвої ліквідності (Н4) та поточної ліквідності (Н5) з 2 вересня 2019 року.

Запроваджений у грудні 2018 року норматив LCR установлює мінімально необхідний рівень ліквідності для покриття чистого очікуваного відтоку грошових коштів упродовж 30 днів з урахуванням стрес-сценарію. По суті він є більш жорстким, ніж нормативи Н4 та Н5, а тому немає практичної доцільності у подальших розрахунках цих чинних нормативів

Відтак, востаннє публікація даних за нормативами Н4 та Н5 відбудеться станом на 1 вересня.

Водночас до запровадження нормативу LCR на консолідованій основі (тобто для банківських груп), контроль за достатнім рівнем ліквідності банківської групи до 31 дня забезпечуватиметься через контроль нормативу Н5 на консолідованій основі, розрахунок якого не змінюється.

Відповідне рішення затверджене постановою Правління Національного банку України від 01 серпня 2019 року № 102 “Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України”, яка набирає чинності з 02 вересня 2019 року.

Наступним кроком у реформі системи нормативів ліквідності стане запровадження до кінця 2019 року коефіцієнта чистого стабільного фінансування (NSFR).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини