Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
З 5 листопада фізичні особи зможуть купувати валюту та банківські метали без обмежень за сумою

З 5 листопада фізичні особи зможуть купувати валюту та банківські метали без обмежень за сумою

Продовжуючи валютну лібералізацію, Національний банк скасовує обмеження на купівлю іноземної валюти та банківських металів фізичними особами в еквіваленті 150 тис. грн на день через касу банку, фінансової установи або в системах онлайн-банкінгу. Також припиняє діяти вимога щодо подання фізичними особами до банків документів, що підтверджують підстави для проведення операцій з купівлі безготівкової іноземної валюти.

За оцінками Національного банку ці послаблення не матимуть суттєвого впливу на валютний ринок.

По-перше, переважна більшість операцій фізичних осіб з купівлі іноземної валюти здійснюється на суми, менші за 150 тис. грн.

По-друге, загальні обсяги купівлі і продажу валюти населенням сьогодні є співмірними. Водночас чиста купівля валюти Національним банком на міжбанківському валютному ринку завдяки надлишковій пропозиції валюти з боку бізнесу та інвесторів у цьому році сягає майже 4 млрд дол. США, а міжнародні резерви впродовж останніх місяців зберігаються на рівні 21-22 млрд дол. США.

Крім того, немає підстав і для посилення тиску на гривню внаслідок дії психологічних чинників – інфляційні та девальваційні очікування українців, як свідчать останні опитування Національного банку, продовжують поліпшуватися.

Лібералізація валютного законодавства та зміцнення макрофінансової стабільності дали змогу Національному банку скасувати у цьому році вже понад 30 валютних обмежень, зокрема й для населення. Так, у лютому було дозволено онлайн-купівлю іноземної валюти. Також було запроваджено систему інвестування за кордон у межах е-лімітів (сьогодні –до 50 тис. євро/рік для фізичних осіб) без необхідності отримання індивідуальних дозволів чи ліцензій у Національному банку.

Національний банк продовжуватиме валютну лібералізацію відповідно до темпів поліпшення макроекономічних умов та з урахуванням швидкості ухвалення та імплементації пакету законів, спрямованих на попередження непродуктивного відпливу капіталу з країни, зокрема законопроєкту щодо протидії BEPS “Про імплементацію Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування”.

Чергові послаблення валютного регулювання затверджені Постановою Правління №125 від 29 жовтня 2019 року “Про затвердження Змін до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті”. Зміни наберуть чинності 5 листопада.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини