Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
10 установ виключено з реєстрів, семи – анульовано ліцензії

10 установ виключено з реєстрів, семи – анульовано ліцензії

Національний банк України виключив з реєстрів 10 установ та анулював ліцензії семи.

Так, ТОВ "ФК "ЗЕМІНВЕСТ АГРО" (ЄДРПОУ 43726648), ПТ "ЛОМБАРД РЕКОРД" ТОВ "ІТ ФІНАНСУВАННЯ" І КОМПАНІЯ" (ЄДРПОУ 43637946), ТОВ "ФК "ТАКТ" (ЄДРПОУ 40398691) виключено з Державного реєстру фінансових установ, а ТОВ "ЛІД ЛІЗИНГ" (ЄДРПОУ 43581485) –  з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги. Підставою для виключення цих установ з реєстрів стало ухвалення Національним банком попередньо рішень про анулювання їм усіх ліцензій на надання фінансових послуг.

ТОВ "МАРКЕТ КОНСАЛТ ПЛЮС" (ЄДРПОУ 42224516) анульовано ліцензію на надання гарантій, а ТОВ "БЛАГО ЛІЗИНГ" (ЄДРПОУ 43847434), ТОВ "БЕССАР" (ЄДРПОУ 35950643), ТОВ "ГРЕЙТ ФІНАНС" (ЄДРПОУ 43385067), ТОВ "ФК "КОМПОЗИТ-ФАКТОРИНГ" (ЄДРПОУ 40460392), ТОВ "ФК "ПРОФКАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 39827967) – усі ліцензії на надання фінансових послуг. Підставою для анулювання ліцензій стало отримання від цих установ заяв щодо анулювання ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

За результатами розгляду отриманих від зазначених установ документів Національний банк виключив ТОВ "БЕССАР", ТОВ "ГРЕЙТ ФІНАНС", ТОВ "ФК "КОМПОЗИТ-ФАКТОРИНГ", ТОВ "ФК "ПРОФКАПІТАЛ" з Державного реєстру фінансових установ, та ТОВ "БЛАГО ЛІЗИНГ" – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Крім того, Національний банк відкликав (анулював) ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг КС "Азовська кредитна компанія" (ЄДРПОУ 23031894), а також виключив цю кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ на підставі її власної заяви, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану.

Обсяг активів КС “Азовська кредитна компанія” станом на 1 вересня 2022 року становив 20 014,06 тис. грн (1,23% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 957,59 тис. грн (0,10% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Кредитна спілка “Азовська кредитна компанія” мала одну ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, зокрема і на умовах фінансового кредиту.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 21 жовтня 2022 року.

Довідково

Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ передбачений пунктами 182–188 постанови Правління Національного банку України "Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації" від 6 березня 2022 року № 39 (зі змінами).

Крім того, нагадуємо, що 9 жовтня 2022 року набрала чинності постанова Правління Національного банку України від 7 жовтня 2022 року  № 216 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", якою внесено, зокрема, зміни до Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153,  у тому числі в частині оновлення процедури виключення надавачів фінансових послуг з реєстрів. Так, на сьогодні відповідно до підпункту 4 пункту 560 глави 68 розділу XI цього Положення підставою для виключення надавача фінансових послуг з відповідного реєстру є прийняття Національним банком рішення про анулювання (відкликання) усіх ліцензій/останньої з наявних у надавача фінансових послуг ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини