Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Апеляційний суд підтвердив законність виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "АКБ "Капітал"

Апеляційний суд підтвердив законність виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "АКБ "Капітал"

Шостий апеляційний адміністративний суд 29 листопада 2021 року відмовив у задоволенні апеляційної скарги акціонерів ПАТ "АКБ "Капітал" та залишив у силі рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 липня 2021 року, яким підтверджено правомірність рішень регулятора про віднесення ПАТ “АКБ “Капіталˮ до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію.

Позивачами у цій справі є власники істотної участі ПАТ "АКБ "Капітал" – ТОВ "Промгаз України" (15% акцій) та Руслан Щербань (34%).

"Національний банк вітає законне та обґрунтоване судове рішення. Суд вичерпно та всебічно дослідив матеріали справи та підтвердив, що банк “Капіталˮ був правомірно виведений з ринку. Під час перебування в категорії проблемних  банк не усунув порушення банківського законодавства, що поставило під загрозу інтереси вкладників та кредиторів. Тож регулятор був змушений ухвалити рішення про виведення банку з ринку", – зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

Нагадаємо, Національний банк у липні 2015 року прийняв рішення віднести ПАТ "АКБ "Капітал"ˮ до категорії неплатоспроможних. Не погодившись із рішенням регулятора, в грудні 2017 року мажоритарні акціонери ПАТ "АКБ "Капітал" звернулися з позовом до Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб із вимогою про визнання протиправними та скасування рішень щодо виведення цього банку з ринку.

Окружний адміністративний суд міста Києва 15 березня 2018 року  позовну заяву ТОВ "Промгаз України" та Руслана Щербаня задовольнив частково. Зокрема, визнав  протиправними та скасував постанови Правління Національного банку про віднесення банку "Капітал"  до категорії неплатоспроможних та його ліквідацію.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, Національний банк у березні 2019 року оскаржив його в апеляційному порядку. За результатами розгляду судової справи суд апеляційну скаргу Національного банку залишив без задоволення.

Верховний Суд 11 червня 2019 року касаційну скаргу Національного банку також залишив без задоволення, а рішення судів попередніх інстанцій без змін.

У березні 2021 року Національний банк подав до Окружного адміністративного суду міста Києва заяву про перегляд рішення у справі за нововиявленими обставинами. Розглянувши цю заяву, суд 27 липня 2021 року скасував рішення попередніх інстанцій та підтвердив правомірність рішень регулятора про виведення з ринку ПАТ "АКБ "Капітал". Законність цього рішення підтвердив також і суд апеляційної інстанції.

Довідково

ПАТ "АКБ "Капітал"  було віднесено Національним банком до категорії неплатоспроможних 20 липня  2015 року, а 29 жовтня 2015 року було прийнято рішення про ліквідацію цього банку.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини