Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Банки відзначають стійкий високий попит на іпотеку та очікують на рекордне зростання попиту на бізнес-кредити – Опитування про умови банківського кредитування

Банки відзначають стійкий високий попит на іпотеку та очікують на рекордне зростання попиту на бізнес-кредити – Опитування про умови банківського кредитування

Банки у ІІІ кварталі підтвердили позитивні настрої попередніх опитувань стосовно динаміки кредитування: респонденти зберегли рекордно високі очікування зростання попиту бізнесу на кредити та відзначили подальше зростання попиту на позики з боку домогосподарств.

Попит на кредити підвищується, стандарти кредитування пом’якшуються

У липні–вересні 2021 року попит на бізнес-кредити вчергове зріс, найбільше на позики МСП, гривневі та короткострокові кредити. Визначальні чинники – зниження відсоткових ставок і потреба підприємств у капітальних інвестиціях та оборотному капіталі.  

Банки відзначають пом’якшення кредитних стандартів для бізнесу та зростання рівня схвалення заявок.

Попит населення на кредити продовжує зростати. Три квартали поспіль банки відзначають більшою мірою зростання попиту на іпотечні кредити, якщо порівняти зі споживчими. Стандарти кредитування пом’якшуються протягом року. Боргове навантаження домогосподарств респонденти оцінили як найнижче за всю історію спостережень.

У ІІІ кварталі учасники опитування відзначили зростання процентного та кредитного ризиків, водночас ризик ліквідності зменшився.

Очікування перспектив кредитування є позитивними

У наступні 12 місяців 92% респондентів прогнозують зростання кредитного портфеля домогосподарств, 79% – корпорацій. Очікування зростання попиту на кредити з боку бізнесу є рекордно високими з 2016 року.

У IV кварталі банки не планують в цілому змінювати кредитні стандарти для корпоративних клієнтів, водночас пом’якшуватимуть стандарти кредитування населення.

У найближчі три місяці банки очікують подальшого зростання всіх видів ризику, найбільше – процентного.

Довідково

Національний банк України публікує "Опитування про умови банківського кредитування" щокварталу. Мета опитування – покращити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки й прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

Поточне опитування проводилося із 17 вересня до 8 жовтня 2021 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 89%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини