Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Беззаперечні тренди карткового ринку у 2020 році – розрахунки в Інтернеті та безконтактні платежі

Беззаперечні тренди карткового ринку у 2020 році – розрахунки в Інтернеті та безконтактні платежі

Пандемія та карантинні обмеження пришвидшили зміни в платіжних звичках громадян у бік безготівкових розрахунків, зокрема в Інтернеті. Українці активніше переходять на безготівкові платежі та частіше користуються послугами електронної комерції.

Водночас зберігається тренд зростання популярності безконтактних платіжних інструментів та розрахунків з ними. 

Частка безготівкових операцій продовжує зростати

Загальна кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, за дев'ять місяців 2020 року становила 4310,2 млн шт., а їхня сума – 2807,9 млрд грн. Кількість зазначених операцій зросла на 18,0%, а сума – на 8,7%, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року. 

Цей тренд пов’язаний насамперед зі зростанням суми та кількості саме безготівкових операції. Їхня частка переважає у загальній сумі операцій із платіжними картками. Так, сума безготівкових операцій становила 1550,1 млрд грн або 55,2% від суми усіх операцій із картками. Торік за підсумками дев’яти місяців 2019 року цей показник становив 49,7%.

За кількістю безготівкових операцій показник ще вищий – 86 зі 100 операцій з платіжними картками здійснювалися безготівково впродовж дев’яти місяців цього року .

Водночас кількість операцій з отримання готівки з платіжних карток зменшилася на 11,3%, а сума – на 3,3% проти дев’яти місяців 2019 року.

Цьогоріч помітно змінився розподіл безготівкових операцій з платіжними картками за сумою. Аналіз за їхніми видами свідчить, що у січні–вересні 2020 року зросла частка операцій в Інтернеті – до майже 30% за сумою від усіх безготівкових операцій, здійснених з платіжними картками. За 9 місяців 2019 року цей показник становив 27%.

Як і раніше, за сумою домінували перекази з картки на картку – 42,4% (середній чек однієї такої операції становив 1438 грн); за кількістю – розрахунки в торговельних мережах (50,2%).

Понад половину розрахунків у терміналах – безконтактні

Загальна кількість емітованих платіжних карток в Україні станом на 01 жовтня 2020 року становила 73,4 млн шт. Це більше на 7,4%, якщо порівняти з січнем 2020 року*.

Кількість платіжних карток, що використовувалися для видаткових операцій (безготівкові та отримання готівки), зросла на 5,7% (якщо порівнювати з січнем цього року) – до 38,4 млн шт. платіжних карток (52,4% усіх платіжних карток). 

Майже 40% платіжних карток (14,9 млн шт.), із застосуванням яких були здійснені видаткові операції у вересні 2020 року, – безконтактні та токенізовані картки**.

Так, у вересні 2020 року для здійснення операцій були використані 11,5 млн безконтактних карток. Це на 51% більше, якщо порівняти з січнем 2020 року. Кількість токенізованих карток, якими українці користувалися для здійснення операцій у вересні 2020 року, становила майже 3,4 млн шт. Це на 50% більше, якщо порівнювати з січнем 2020 року.

Така висока популярність безконтактних платіжних інструментів привела до суттєвого зростання безготівкових операцій із використанням безконтактних та токенізованих карток (за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв). Понад половини від загальної кількості та суми безготівкових операцій у торговельних мережах (54% за обома показниками) за дев’ять місяців 2020 року відбувалося безконтактно, тоді як рік тому – лише третина.

Платіжна інфраструктура стабільно розширюється 

Платіжна інфраструктура упродовж дев’яти місяців 2020 року продовжувала стабільно розширюватися. Кількість суб’єктів господарювання, які приймають платіжні картки, за цей період зросла на третину (на 31,7%) – до майже 316,4 тисяч.

Крім того, з початку 2020 року кількість торговельних POS-терміналів також зросла – на 7,9% (до 360,4 тис. од.). Водночас понад 85% від усіх торговельних POS-терміналів забезпечують безконтактну оплату.

Кількість платіжних терміналів у торговельній мережі (контактних та безконтактних) у розрахунку на 1 млн постійного населення України*** на 01 жовтня 2020 року становила 9,0 тис. штук (станом на початок року – 8,4 тис. штук).

У регіональному розрізі за кількістю платіжних карток та платіжних пристроїв для їхнього обслуговування домінують м. Київ, Дніпропетровська та Одеська області.

Найбільші банки-еквайри – АТ КБ "ПРИВАТБАНК", АТ "ОЩАДБАНК" та АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК АВАЛЬ"; найбільші банки - емітенти платіжних карток – АТ КБ "ПРИВАТБАНК", АТ "ОЩАДБАНК" та АТ "УНІВЕРСАЛ БАНК".

Довідково

Станом на 01 жовтня 2020 року в Україні зареєстровано 70 учасників карткових платіжних систем.

___________________________________________________________


* Із січня 2020 року змінилася періодичність надання банками статистичної інформації про платіжні картки. Відтепер банки звітують регулятору щомісяця, раніше – щокварталу. Відповідно кількість платіжних карток, із використанням яких була здійсненна хоча б одна видаткова операція, тепер рахується за один місяць (не за три, як раніше). Тож через це стало неможливим порівняння з минулорічними показниками кількості карток, які були використані для здійснення операцій (так звані активні картки). Зокрема, це також стосується порівняння кількості активних безконтактних та токенізованих платіжних карток.


** Створені в результаті заміни реквізитів платіжних карток на унікальні цифрові ідентифікатори, які використовуються для здійснення операцій із застосуванням ґаджетів із функцією NFC (зокрема через платіжні сервіси Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та інші).


*** За даними Державної служби статистики України.


 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини