Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Бізнес дещо пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності – підсумки опитування підприємств у липні

Бізнес дещо пом’якшив оцінки результатів своєї діяльності – підсумки опитування підприємств у липні

Бізнес у липні дещо пом’якшив оцінки ділової активності. Адаптивність до проблем із енергопостачанням, стабільна робота морського коридору, стійкі інфляційні очікування, пом’якшення валютних обмежень, а також сезонний фактор мали позитивний вплив на очікування бізнесу. Водночас погіршення безпекової ситуації, ризик подальших терактів проти критичної інфраструктури та тривале її відновлення, погіршення курсових очікувань та значний дефіцит кваліфікованих кадрів залишалися стримуючими чинниками. Вони ускладнювали економічну активність підприємств усіх секторів, що беруть участь у щомісячних опитуваннях Національного банку.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця, за винятком вимушеної перерви в березні – травні 2022 року. У липні 2024 року ІОДА зріс до 44.4 з 43.6 у червні.

Підприємства будівництва значно покращили стримані оцінки своїх економічних результатів завдяки сезонному пожвавленню діяльності, а також бюджетному фінансуванню на будівництво та відновлення житла, інфраструктури, доріг та автострад: секторальний індекс у липні становив 49.6 порівняно з 43.0 у червні. Будівельники очікували збільшення обсягу будівництва, нових замовлень, закупівлі сировини та матеріалів й поліпшили оцінки щодо збільшення обсягу закупівлі послуг підрядників.

Підприємства промисловості зберегли стримані очікування щодо результатів своєї діяльності через дефіцит електроенергії, посилення бойових дій та брак кваліфікованих працівників: секторальний індекс у липні становив 45.8 (у червні – 45.5). Респонденти пом’якшили оцінки щодо обсягів виготовленої продукції та незавершеного виробництва, водночас мали стриманіші очікування щодо обсягу нових замовлень на продукцію, у тому числі експортних. Підприємства були налаштовані на подальше зменшення запасів сировини та матеріалів й посилили негативні очікування щодо залишків готової продукції.

Підприємства сфери послуг пом’якшили негативні оцінки результатів своєї економічної діяльності, попри значні перебої з енергопостачанням, зниження попиту та збільшення витрат бізнесу: секторальний індекс підвищився до 42.5 у липні з 39.7 у червні. Респонденти поліпшили оцінки щодо обсягу вже наданих послуг та нових замовлень на послуги, водночас спрогнозували подальше зменшення обсягу послуг у процесі виконання.

Підприємства торгівлі дещо погіршили очікування щодо результатів своєї діяльності під впливом тривалих відключень електроенергії та посилення курсових очікувань: секторальний індекс у липні становив 44.7 (у червні – 46.4). Торговельні компанії спрогнозували подальше зменшення товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу, втретє поспіль надали негативні оцінки щодо запасів / залишків товарів для продажу, посиливши очікування щодо збільшення їх вартості, а також були налаштовані на подальше зниження торговельної маржі.

Підприємства промисловості, торгівлі та будівництва спрогнозували посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін / тарифів на власну продукцію / послуги, натомість респонденти сфери послуг були налаштовані на незначне сповільнення останніх, незважаючи на посилення очікувань щодо зростання закупівельних цін.

Ситуація на ринку праці залишається складною. Лише керівники будівельних підприємств очікували на збереження чисельності працівників на рівні попереднього місяця. Респонденти промисловості та сфери послуг прогнозували скорочення персоналу, хоча й дещо нижчими темпами, ніж у попередньому місяці. Найстриманіші оцінки надали керівники торговельних підприємств.

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 04 до 23 липня 2024 року. В опитуванні взяли участь 435 підприємств. Серед опитаних підприємств 43.2% – компанії промисловості, 30.1% – сфери послуг, 21.8% – торгівлі, 4.8% – будівництва; 31.7% респондентів – великі підприємства, 26.2% – середні, 42.1% – малі.

32.6% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10.6% – лише експортні операції, 17.5% – лише імпортні операції, 39.3% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за липень 2024 року можна ознайомитися в підрозділі "Щомісячні опитування бізнесу" розділу "Публікації" офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Публікацію результатів щомісячного опитування розпочато у форматі "Відкриті дані".

Результати наступного опитування (за серпень 2024 року) будуть опубліковані першого робочого дня вересня 2024 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини