Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Бізнес негативно оцінив ділову активність – підсумки опитування підприємств у травні

Бізнес негативно оцінив ділову активність – підсумки опитування підприємств у травні

Після двох місяців позитивних настроїв поспіль у травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. Посилення інтенсивності бойових дій та обстрілів інфраструктурних об’єктів, дефіцит електроенергії, зростання виробничих витрат через високі ціни на пальне та здорожчання

логістики, слабкий інвестиційний попит, погіршення курсових очікувань, значний дефіцит кваліфікованих кадрів, а також невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій та умов мобілізації співробітників. Всі ці фактори ускладнили економічну активність та вплинули на погіршення очікувань підприємств усіх секторів, які беруть участь у щомісячних опитуваннях Національного банку.

Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який Національний банк розраховує щомісяця, за винятком вимушеної перерви в березні – травні 2022 року. У травні 2024 року ІОДА знизився до 48.0 з 52.3 у квітні.

Підприємства промисловості погіршили оцінки щодо результатів своєї діяльності на найближчу перспективу під впливом високих безпекових ризиків, здорожчання виробничих витрат та дефіциту електроенергії: секторальний індекс у травні становив 48.8 (у квітні – 51.7). Респонденти послабили позитивні очікування щодо обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень на продукцію, водночас очікували зменшення нових експортних замовлень. Погіршилися оцінки щодо залишків готової продукції, а також обсягів незавершеного виробництва (невиконаних замовлень).

Підприємства торгівлі також погіршили очікування щодо результатів своєї діяльності на тлі здорожчання імпорту, високих цін на пальне та зниження попиту: секторальний індекс у травні становив 47.7 (у квітні – 51.8). Торговельні компанії прогнозували суттєве зменшення товарообороту та обсягу закупівлі товарів для продажу й відновили негативні оцінки щодо запасів / залишків товарів для продажу. Оцінки щодо зниження торгівельної маржі посилились.

Підприємства будівництва песимістично оцінили свої економічні результати, незважаючи на сприятливі погодні умови та сталий внутрішній попит: секторальний індекс у травні становив 49.8 порівняно з 53.4 у квітні. Будівельники послабили свої оцінки щодо зростання обсягу будівництва й обсягу нових замовлень. Водночас обсяг закупівлі сировини та матеріалів очікувався на рівні попереднього місяця. На тлі погіршення оцінок щодо доступності підрядників респонденти прогнозували суттєво нижче зростання обсягу закупівлі їхніх послуг та зберегли високі очікування щодо вартості цих послуг.

Підприємства сфери послуг найстриманіше оцінили результати своєї економічної діяльності та погіршили очікування щодо економічних перспектив, зважаючи на брак кваліфікованих кадрів, здорожчання логістичних витрат та слабкий попит: секторальний індекс знизився до 47.2 у травні з 53.1 у квітні. Респонденти значно послабили, проте залишили позитивними оцінки щодо обсягу наданих послуг, водночас були негативно налаштовані щодо обсягу нових замовлень на послуги та обсягу послуг у процесі виконання.

На тлі збереження високих оцінок щодо зростання закупівельних цін більшість опитаних респондентів були налаштовані на сповільнення темпів зростання цін/тарифів на власну продукцію/послуги.

Ситуація на ринку праці залишається непростою. Як і в попередньому опитуванні, лише респонденти будівництва очікували на незначне збільшення загальної чисельності працівників. Керівники інших секторів погіршили свої оцінки й очікували на подальше скорочення персоналу, найбільше – у сфері послуг.

Довідково

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 06 до 23 травня 2024 року. В опитуванні взяли участь 449 підприємств. Серед опитаних підприємств 44.9% – компанії промисловості, 29.2% – сфери послуг, 21.0% – торгівлі, 5.0% – будівництва; 30.8% респондентів – великі підприємства, 28.0% – середні, 41.2% – малі.

33.3% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10.3% – лише експортні операції, 17.3% – лише імпортні операції, 39.2% – не здійснюють зовнішні економічні операції.

Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Щомісячний індекс очікувань ділової активності (ІОДА) – інструмент оперативної оцінки та відстеження тенденцій розвитку економіки. Індекс розраховується на основі опитувань українських підприємств реального сектору економіки.

На основі відповідей респондентів розраховуються щомісячні індекси очікувань ділової активності – секторальні (для кожного сектору економіки) та композитний, що характеризує економічний розвиток країни за місяць. Значення індексу на рівні 50 є нейтральним. Очікування є позитивними, якщо значення індексу перевищує нейтральний рівень.

Детальніше з результатами щомісячного опитування підприємств за травень 2024 року можна ознайомитися в підрозділі "Щомісячні опитування бізнесу" розділу "Публікації" офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Публікацію результатів щомісячного опитування розпочато у форматі "Відкриті дані".

Результати наступного опитування (за червень 2024 року) будуть опубліковані першого робочого дня липня 2024 року.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини