Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Роз’яснення щодо PEP. Куди можуть звернутися споживачі фінпослуг, які мають статус PEP?

Роз’яснення щодо PEP. Куди можуть звернутися споживачі фінпослуг, які мають статус PEP?

Національний банк України відсьогодні запроваджує окремий функціонал чат-бота, що працює у месенджерах Viber, Telegram та Web chat, для надання швидких відповідей на питання фізичних осіб, які є національними публічними діячами та членами їх сімей (далі – PEP).

Цей проєкт створений через численні запитання, які виникли у зв’язку із змінами до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" стосовно запровадження безстрокового статусу PEP та обов’язку застосовувати щодо них ризик-орієнтований підхід під час встановлення з ними ділових відносин/обслуговування.

Його метою є швидке опрацювання питань стосовно взаємодії PEP з банками та небанківськими установами, наприклад, щодо відмови в наданні послуг, витребування цими установами додаткової інформації або документів тощо. 

Як скористатись чат-ботом?

  • Потрібно на сайті НБУ зайти в розділ "Захист прав споживачів" та обрати один із каналів дистанційного зв’язку через месенджери: Viber, Telegram або Web chat.
  • В чаті обрати категорію: "РЕР".
  • Далі – обрати проблематику питання з меню питань, що вам запропонується нижче.
  • Після цього у чаті з’являться посилання на роз’яснення щодо обраного вами питання.                  

Фахівці НБУ намагатимуться якомога швидше надати відповіді та слушні поради на поставлені запитання, а також оперативно опрацювати скарги на дії банку чи небанківської установи.

Нагадаємо також, що будь-який громадянин може звернутися до НБУ за допомогою дистанційних каналів та отримати відповідь на своє звернення в установлений законодавством термін. Зокрема, можна надіслати звернення  на електронну пошту [email protected], використовуючи спеціальну форму. Або ж зателефонувати за номером 0 800 505 240 (дзвінки безкоштовні) чи надіслати листа разом із документами на адресу: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9.

Довідково

Верховна Рада 17 жовтня 2023 року схвалила зміни до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі – Закон) щодо політично значущих осіб.

Зміни до Закону стосовно PEP  є одним із структурних маяків згідно з Меморандумом з МВФ. Вони забезпечать відповідність норм оновленого закону міжнародним стандартам FATF та європейського законодавства в цій сфері та сприятимуть просуванню України до набуття членства в ЄС.

Оновленою редакцією закону статус PEP повертається до безстрокового в редакції, яка діяла з 2019 по 2022 роки. Водночас розроблені механізми для унеможливлення формального підходу суб’єктів первинного фінмоніторингу до обслуговування клієнтів, які мають такий статус.

Прийнятий парламентом Закон передбачає, що під час установлення ділових відносин із РЕР та їх обслуговування суб’єкти первинного фінмоніторингу зобов’язані застосовувати ризик-орієнтований підхід і нестимуть відповідальність за його неналежне застосування.

Закон передбачає, що через 12 місяців після того, як РЕР перестав  виконувати визначні публічні функції і банк впевнився, що ризиків, властивих РЕР, немає (рівень впливу, обсяг повноважень у минулому, зв’язок між минулими та чинним повноваженнями) і його операції є зрозумілими, застосовуватимуться звичайні процедури фінмоніторингу як до будь-якого іншого клієнта.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини