Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Директором Департаменту інтегрованого нагляду за банками призначено Андрія Котюжинського

Директором Департаменту інтегрованого нагляду за банками призначено Андрія Котюжинського

Директором новоствореного Департаменту інтегрованого нагляду за банками Національного банку України за результатами пошуку та співбесід кандидатів із Правлінням Національного банку з 08 травня 2023 року призначено Андрія Котюжинського.

Нагадаємо, що Департамент інтегрованого нагляду за банками створено в межах посилення нагляду за фінансовим ринком, що є одним із зобов’язань відповідно до Меморандуму про економічну та фінансову політику України з МВФ від 24 березня 2023 року.

Цей підрозділ виконуватиме не лише всі функції реорганізованого Департаменту банківського нагляду, але й функції щодо нагляду за надавачами платіжних послуг з метою забезпечення виконання ними вимог Закону України "Про платіжні послуги".

Так, до сфери відповідальності директора Департаменту інтегрованого нагляду за банками належатиме, зокрема:

  • забезпечення здійснення інтегрованого ефективного безвиїзного банківського нагляду на індивідуальній та консолідованій основі за дотриманням банками, філіями іноземних банків в Україні, банківськими групами (далі – банки), іншими особами, які відповідно до законодавства охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку, установлених економічних нормативів з метою забезпечення стабільності банківської системи та захисту інтересів вкладників і кредиторів банку на основі ризик-орієнтованого підходу;
  • організація оперативного реагування на факти порушення банками законодавства, здійснення ризикової діяльності та застосування до банків та  надавачів платіжних послуг заходів впливу;
  • оцінка ризиків банків та надавачів платіжних послуг, а  також оцінка їх бізнес-моделей з метою визначення життєздатності;
  • аналітичне забезпечення нагляду за банками та надавачами платіжних  послуг;
  • методологічна підтримка наглядових процедур;
  • організація здійснення контролю за дотриманням банками вимог законодавства з питань внутрішнього та зовнішнього аудиту;
  • участь у розробленні законодавчих актів України, у підготовці, розробленні та вдосконаленні нормативно-правових актів Національного банку з питань регулювання діяльності та нагляду за банками і надавачами платіжних послуг.

Департамент інтегрованого нагляду за банками входить до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", куратором якої є заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник. 

"Радий вітати Андрія Котюжинського в команді Національного банку. Розраховую, що ми спільно продовжимо працювати над посиленням нагляду за банківським ринком з урахуванням кращих міжнародник стандартів та нових викликів, що постають перед Національним банком та ринком у цілому. Удосконалення нашої наглядової функції, підвищення її ефективності в підсумку має сприяти подальшій розбудові в Україні прозорого, відповідального та стійкого фінансового сектору", – зазначив Дмитро Олійник.

Довідково

Андрій Котюжинський має 16-річний досвід роботи у фінансовій сфері та добре обізнаний з питаннями ризик-менеджменту, бізнес-стратегії та операційної ефективності фінансових інституцій.

До призначення в Національний банк він був першим заступником голови правління АТ "БАНК КРЕДИТ ДНІПРО" (із серпня 2022 року).

У 2019–2021 роках працював директором департаменту кредитного ризик-менеджменту АТ "ОТП БАНК". Раніше в цьому ж банку розпочалася його кар’єра з посади аналітика корпоративних кредитних ризиків (2007–2009 роки). Упродовж 2009–2012 років працював у ПАТ "БАНК ФОРУМ".

Також Андрій Котюжинський має вагомий досвід роботи у великих міжнародних аудиторських компаніях, що належать до "великої четвірки" – чотирьох найбільших у світі компаній, які надають аудиторські й консалтингові послуги. Так, він був директором з консалтингу компаній "Делойт" в Україні (2018–2019 роки) та PwC Україна (2012–2018 роки).

Андрій Котюжинський закінчив Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана (магістр, облік та аудит).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини