Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Діяльність надавачів небанківських фінансових послуг поволі відновлюється – Огляд небанківського фінсектору за IІІ квартал 2022 року

Діяльність надавачів небанківських фінансових послуг поволі відновлюється – Огляд небанківського фінсектору за IІІ квартал 2022 року

У ІІІ кварталі учасники ринку продемонстрували зростання основних фінансових послуг, попри скорочення кількості фінустанов. Зростали майже всі види наданих послуг, однак їх рівень залишається нижчим, ніж довоєнний. Обсяги активів у різних сегментах ринку змінювалися за квартал неоднорідно, позитивну динаміку мали лише страховики. Тож частка НБФУ в загальних активах фінансового сектору, нагляд за якими здійснює НБУ, скоротилася на 0.4 в. п. до 11.9% станом на 1 жовтня.

Національний банк поновив низку регуляторних вимог до учасників ринку, зокрема щодо дотримання фінансових нормативів та строків подання звітності. Для продовження роботи учасникам ринку потрібно привести свою діяльність у відповідність до цих вимог.

Про це йдеться в щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.

Страхові компанії

У IІІ кварталі 2022 року обсяг активів страховиків зріс на 7.5%, попри зменшення кількості компаній на ринку. Порівняно з ІІ кварталом обсяг премій ризикового страхування зріс більше ніж на третину, виплат – на 22%.

Обсяг валових премій страховиків життя у ІІІ кварталі зріс більше ніж на чверть. Обсяг виплат зріс на 40% до попереднього кварталу і на 23% до ІІІ кварталу 2021 року. Обсяги страхових премій збільшилися за всіма видами страхування.

Коефіцієнти операційної ефективності страховиків дещо погіршилися через зростання резервів та витрат на ведення бізнесу.

Ризикові страховики отримали рекордний прибуток за дев’ять місяців року значною мірою завдяки курсовим переоцінкам. Страховики життя за результатами ІІІ кварталу отримали незначний позитивний фінансовий результат.

Станом на 1 жовтня 2022 року шість страховиків порушували хоча б один із нормативів платоспроможності та ризиковості операцій порівняно з 13 компаніями станом на 1 липня 2022 року.

Кредитні спілки

У ІІІ кварталі 2022 року кількість кредитних спілок, що звітують, надалі скорочувалася. Обсяги активів за квартал скоротилися на понад третину, обсяг кредитного портфеля зменшився на 8%.

Навіть помірне збільшення витрат на резервування призвело до збитковості сегмента за квартал і до зменшення прибутку за результатами дев’яти місяців 2022 року до 18.5 млн грн. Також тривало скорочення обсягів депозитів та додаткових пайових внесків на 13% та 18% за квартал відповідно.

Станом на 1 жовтня 2022 року лише дві кредитні спілки порушили норматив достатності капіталу.

Фінансові компанії та ломбарди

Обсяг активів фінансових компаній за ІІІ квартал майже не змінився, попри припинення діяльності значною кількістю учасників ринку. Про певні ознаки відновлення ринку свідчить зростання обсягів кредитування населення, операцій за наданими гарантіями, нових факторингових операцій, послуг фінансового лізингу. За дев’ять місяців 2022 року фінансові компанії у цілому згенерували прибуток.

Ломбардна діяльність у ІІІ кварталі пожвавилася і вперше від початку року була прибутковою завдяки зростанню процентних доходів.

Довідково

"Огляд небанківського фінансового сектору" – це щоквартальний інформаційний продукт, публікацію якого Національний банк України започаткував у жовтні 2020 року.

У центрі уваги – діяльність небанківських фінансових установ під регуляцією НБУ: страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній та ломбардів. Огляд висвітлює ключові тенденції небанківського фінансового ринку і формує комплексне розуміння стану сектору.

Огляд підготовлено на основі інформації фінансових установ, що подали відповідну звітність до Національного банку України станом на 19 листопада 2022 року.

Разом із поданням звітності за ІІІ квартал 2022 року небанківські фінансові установи коригували звітні показники на вимогу регулятора чи звітували за попередні періоди (зокрема за ІV квартал 2021 року, І та ІІ квартали 2022 року).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини