Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До 12 фінансових компаній та трьох ломбардів застосовано заходи впливу,  а одному ломбарду поновлено дію ліцензії

До 12 фінансових компаній та трьох ломбардів застосовано заходи впливу, а одному ломбарду поновлено дію ліцензії

Національний банк України застосував заходи впливу до семи учасників ринку небанківських фінансових послуг у вигляді зобов’язання вжити заходів для усунення порушення та причин, що сприяли вчиненню порушення.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 24 вересня 2021 року.

Йдеться про три ломбарди, які не подали звітність за перше півріччя 2021 року, та чотири фінансові компанії, які не подали звітність за II квартал 2021 року:

  • ПОВНЕ ТОВАРИСТВО "ЛОМБАРД "ДОБРОБУТ" ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "АГЕНСТВО НЕРУХОМОСТ (ЄДРПОУ 36541496);
  • ПОВНЕ ТОВАРИСТВО "ЛОМБАРД "КАСА.ЮА" ЗА УЧАСТЮ ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КЕСЕФ-ФІНАНС", ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ЗАГАВ-ФІНАНС" (ЄДРПОУ 41407429);
  • ПОВНЕ ТОВАРИСТВО "ЛОМБАРД ОСКАР" (ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ХІМЧИСТКА "ОСКАР", ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ШВИДКЕ ХАРЧУВАННЯ "ОБЖОРА") (ЄДРПОУ 24413095);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "АВЕРОН" (ЄДРПОУ 41828734);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "МАНІТЕКС КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 43017316);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНС СМАРТ ГРУП" (ЄДРПОУ 39439451) ;
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНСОВА ОФЕРТА" (ЄДРПОУ 42501205).

Нагадаємо, до зазначених фінансових установ уже було застосовано заходи впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на надання фінансових послуг через неподання Національному банку звіту незалежного аудитора за результатами проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності за 2020 рік. Порушення усунуте не було.

На цьому ж засіданні ухвалено рішення застосувати до восьми фінансових компаній заходи впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій. Три компанії не подали фінансову звітність за II квартал 2021 року та звіт незалежного аудитора за результатами проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності за 2020 рік:

  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "КРЕДИТНА УСТАНОВА "ФІНКРЕДИТ ПЛЮС" (ЄДРПОУ 39471778);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "НОВОТЕХ" (ЄДРПОУ 39471778);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ФАКТОРИНГОВЕ БЮРО РОЗРАХУНКІВ" (ЄДРПОУ 40041770).

П'ять компаній не подали звіт незалежного аудитора за результатами проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності за 2020 рік:

  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ІМПЕРІАЛ КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 42718484);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АВТОЦЕНТР "МОТОР СІТІ" (ЄДРПОУ 38910734);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНСПОТ"  (ЄДРПОУ 42267176);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ "ФІНАНСОВИЙ ДОСТАТОК" (ЄДРПОУ 43497467);
  • ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ПРОФЕСІЙНА ФАКТОРИНГОВА ГРУПА" (ЄДРПОУ 40988857).

Учасникам ринку небанківських фінансових послуг, до яких застосовано заходи впливу, необхідно усунути порушення  до 26 жовтня 2021 року. Крім того, вони зобов’язані подати регулятору звіт про усунення порушень та документи, які це підтверджують.

Рішення про застосування заходів впливу набирають чинності з 27 вересня 2021 року. Із зазначеної дати та до ухвалення Національним банком рішення про поновлення дії ліцензій компанії, яким тимчасово зупинено ліцензії, втрачають право: 

  • укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких були видані ліцензії та дію яких тимчасово зупинено;
  • укладати договори (уносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, що мають як наслідок збільшення їх зобов’язань перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких були видані ліцензії.

Водночас звертаємо увагу, що тимчасове зупинення ліцензій не звільняє фінансову установу від  виконання своїх зобов’язань за раніше укладеними договорами.

Крім того, ухвалено рішення про поновлення ліцензії на надання фінансових послуг ломбарду ПОВНОМУ ТОВАРИСТВУ "ЛОМБАРД КОІН "ВОРЛД КОІН І КОМПАНІЯ" (ЄДРПОУ 42099984), а саме на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, оскільки фінансова установа усунула порушення.

Нагадаємо, 10 вересня 2021 року до цієї фінансової установи було застосовано захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензії на надання фінансових послуг через неподання звіту незалежного аудитора за результатами проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності за 2020 рік.

Рішення про поновлення ліцензії набирає чинності з 27 вересня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини