Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До двох кредитних спілок застосовані заходи впливу

До двох кредитних спілок застосовані заходи впливу

Національний банк України застосував заходи впливу до двох кредитних спілок за недотримання обов’язкових фінансових нормативів та вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 14 липня 2021 року.

Йдеться про дві кредитні спілки: КС “МОНАСТИРИЩЕ-АГРО-КРЕДИТ” (ЄДРПОУ 26323737) та КС “СЕЙФТІ ДЕПОЗІТ” (ЄДРПОУ 40434582).

До КС “МОНАСТИРИЩЕ-АГРО-КРЕДИТ” застосовано захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх діючих ліцензій.

Кредитна спілка станом на 31 березня 2021 року недотримувалася вимог щодо необхідності формування та перерахунку резерву забезпечення покриття втрат від неповернених позичок (далі – РЗПВ), а також вимог щодо обмеження частки непродуктивних активів. Дотримання вимог щодо необхідності формування та перерахунку РЗПВ дуже важливе для кредитних спілок, особливо в умовах пандемії COVID-19. Адже допомагає спілці покрити очікувані збитки від неповернення позик та забезпечити фінансову стабільність установи. Національний банк установив, що спілка не усунула зафіксовані порушення та їх наслідки на дату ухвалення рішення про захід впливу. Обсяг активів кредитної спілки станом на 31 березня 2021 року становив 3,8 млн грн.

КС “МОНАСТИРИЩЕ-АГРО-КРЕДИТ” повинна в строк до 1 листопада 2021 року усунути порушення, що стали причиною для тимчасового зупинення ліцензій.

До КС “СЕЙФТІ ДЕПОЗІТ” Національний банк застосував захід впливу – вимогу вжити заходів для усунення кредитною спілкою порушень до 1 жовтня 2021 року.

Кредитна спілка  станом на 31 березня 2021 року недотримувалася нормативів достатності капіталу (К2) та вимоги щодо обмеження частки непродуктивних активів. Дотримання нормативу достатності капіталу (К2) є особливо важливим для кредитних спілок. Адже забезпечує запас капіталу, який здатний поглинати можливі збитки та захищати депозитні й пайові внески її членів. Національний банк установив, що кредитна спілка не усунула зафіксовані порушення та їх наслідки на дату ухвалення рішення про захід впливу. Обсяг активів КС “СЕЙФТІ ДЕПОЗІТ” станом на 31 березня 2021 року становив 285 тис. грн

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини