Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До фінансової компанії застосовано заходи впливу

До фінансової компанії застосовано заходи впливу

Національний банк України застосував заходи впливу до ТОВ "ФК "ТЕХНОФІНАНС" (ЄДРПОУ 43868852) за порушення законодавства у сфері надання фінансових послуг. Порушення вимог Законів України "Про фінансові послуги та фінансові компанії" (далі – Закон про фінансові послуги), "Про організацію формування та обігу кредитних історій" (далі – Закон про обіг кредитних історій) були виявлені за результатами безвиїзного нагляду за дотриманням вимог законодавства про захист прав споживачів як складової нагляду за ринковою поведінкою.

Зокрема ТОВ "ФК "ТЕХНОФІНАНС" недотрималось законодавства в частині поширення на ринку фінансових послуг інформації, що вводить в оману, а саме несправедливо відображає обсяг і зміст повноважень та прав надавача фінансових послуг, яких він не має.

Йдеться про порушення:

  • вимог абзацу другого частини другої та частини третьої статті 11 Закону про обіг кредитних історій в частині неправомірного отримання інформації з кредитних історій на підставах, не передбачених цим Законом;
  • частини третьої статті 12 Закону про обіг кредитних історій в частині нецільового використання інформації, що складає кредитну історію;
  • частини першої та пункту 4 частини третьої статті 8 Закону про фінансові послуги в частині введення в оману бюро кредитних історій щодо мети здійснення запиту та потенційних клієнтів (споживачів) щодо наявності ТОВ "ФК "ТЕХНОФІНАНС" обсягу повноважень для отримання від них згоди на доступ до їх кредитної історії в межах здійснення оцінки кредитної надійності.

Національний банк застосував до ТОВ "ФК "ТЕХНОФІНАНС" заходи впливу у вигляді:

  • накладення штрафу – у максимальному розмірі 35 548,00 грн;
  • письмового застереження та зобов'язав ТОВ "ФК "ТЕХНОФІНАНС" усунути порушення вимог, визначених частиною першою та пунктом 4 частини третьої статті 8 Закону про фінансові послуги, абзацом другим частини другої, частиною третьою статті 11 та частиною третьою статті 12 Закону про обіг кредитних історій. Також компанія зобов’язана надати Національному банку документи, що підтверджують усунення таких порушень та вжити заходів для недопущення порушень у подальшій діяльності.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 16 вересня 2024 року.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини