Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До кредитної спілки застосовано заходи впливу у вигляді письмового застереження та зобов'язання усунути порушення

До кредитної спілки застосовано заходи впливу у вигляді письмового застереження та зобов'язання усунути порушення

Національний банк України застосував до КС “СОЮЗ-ДНІПРО” (ЄДРПОУ 33274256) два заходи  впливу. Перший – у вигляді направлення письмового застереження з вимогою усунути виявлені порушення та вжити заходи для недопущення таких порушень у подальшій діяльності (далі – письмове застереження). Другий – рішення у вигляді зобов'язання вжити заходів для усунення порушення та причин, що сприяли вчиненню порушення (далі – зобов'язання усунути порушення).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 25 вересня 2023 року.

За результатами планової інспекційної перевірки КС “СОЮЗ-ДНІПРО”, що була здійснена Департаментом інспектування Національного банку в липні-серпні 2023 року, виявлені порушення вимог законодавства, що регулює діяльність учасників ринків фінансових послуг та законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Щодо письмового застереження

Захід впливу у вигляді письмового застереження застосовано до КС “СОЮЗ-ДНІПРО” за порушення вимог:

  • Закону України "Про споживче кредитування";
  • Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року №153 (зі змінами) (далі – Положення №153) (пункти 72 та 74);
  • Положення про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит), затвердженого постановою Правління Національного банку України від 03 листопада 2021 №113;
  • Положення про встановлення додаткових вимог щодо взаємодії із споживачами фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки), затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04 серпня 2022 року №170.

КС “СОЮЗ-ДНІПРО” зобов’язана усунути порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та вжити заходів для недопущення таких порушень у подальшій діяльності у строк до 26 листопада 2023 року.

Щодо зобов'язання усунути порушення

Захід впливу у вигляді зобов'язання усунути порушення застосовано до КС “СОЮЗ-ДНІПРО” за порушення вимог:

  • Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг";
  • Закону України "Про кредитні спілки";
  • Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність”;
  • Положення №153 (пункти 90, 93, 159 та 196);
  • Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджені постановою Правління Національного банку України від 25.11.2021 №123;
  • Положення про обов’язкові фінансові нормативи та вимоги, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами кредитних спілок, затвердженого розпорядженням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 19 вересня 2019 року №1840;
  • постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року  №39 “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації” (зі змінами).

КС “СОЮЗ-ДНІПРО” зобов’язана усунути порушення законодавства щодо регулювання ринків фінансових послуг та причин, що сприяли вчиненню порушення, у строк до 26 грудня 2023 року.

Рішення набирають чинності з 26 вересня 2023 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини