Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо четвертого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо четвертого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду щодо четвертого перегляду програми "Механізм розширеного фінансування" (The Extended Fund Facility, EFF) з Україною, що працювала у Варшаві з 27 до 31 травня 2024 року, завершила роботу. 

Представники МВФ та українська влада досягли угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA). Відповідну домовленість має схвалити Рада директорів МВФ, яка розгляне її найближчими тижнями. Після цього Україна отримає доступ до фінансування обсягом 1 669,82 млн СПЗ (близько 2,2 млрд дол. США в еквіваленті). 

Також було досягнуто домовленостей щодо оновленого комплексу заходів з економічної та фінансової політики, спрямованого на підтримку макроекономічної стабільності та просування економічних реформ, що виконуватимуться надалі. 

"Чотирирічна угода EFF з МВФ, яка є частиною пакета міжнародної підтримки на суму 122 млрд дол. США, і надалі є міцним якорем для економічної програми влади в часи надзвичайно високої невизначеності. Незважаючи на виклики війни, показники виконання програми залишаються високими: усі кількісні критерії ефективності досягнуті та один структурний маяк виконано вчасно, а інший – з невеликим запізненням", – йдеться в заяві керівника місії МВФ по Україні Гевіна Грея.

Фахівці МВФ відзначили вмілу політику української влади, адаптивність домогосподарств і компаній, що разом зі значним зовнішнім фінансуванням дали змогу зберегти макроекономічну та фінансову стабільність. Про це свідчить потужніше, ніж очікувалося, зростання ВВП у 2023 році та стійка економічна активність у І кварталі 2024 року на тлі триваючої дезінфляції та достатнього рівня міжнародних резервів. Водночас ризики погіршення ситуації залишаються високими, оскільки війна триває. МВФ очікує, що в другому півріччі 2024 року відновлення економічної активності сповільниться через масштабні атаки росії на енергетичний сектор України, а інфляція – помірно зросте. 

Фінансовий сектор залишається стабільним і ліквідним, а темп упровадження реформ є значним, незважаючи на війну. Серед майбутніх пріоритетів: посилення банківського регулювання, нагляду, кредитної діяльності та інфраструктури ринків капіталу. Значна увага приділятиметься збільшенню рівня фінансової інклюзії, особливо на деокупованих територіях та в регіонах, близьких до активних бойових дій. Її низький рівень є стримуючим чинником для економічної активності, тож Національний банк зосередиться на діагностичній роботі із залученням експертів МВФ та Світового банку, щоб розробити ефективні заходи. 

За умови збереження стійких інфляційних очікувань та привабливості гривневих інструментів Національний банк зможе й надалі пом'якшувати монетарну політику. Водночас гнучкий обмінний курс як засіб адаптації економіки і валютного ринку до внутрішніх та зовнішніх шоків посприяє збереженню їхньої стійкості. Подальше виважене та поетапне пом'якшення валютних обмежень відповідно до Стратегії має підтримати відновлення економіки, не створюючи ризиків для макрофінансової стабільності. 

МВФ відзначив, що потреби в бюджетному фінансуванні у 2024 році залишаються дуже високими. Виконання бюджету має враховувати фінансові обмеження та необхідність відновлення фіскальної та боргової стійкості. Для забезпечення фіскальної стійкості Україні необхідно прискорити реалізацію податкових реформ та адміністрування доходів, передбачених Національною стратегією доходів. Пріоритети на найближчу перспективу – посилення податкового та митного адміністрування, а також зміцнення довіри суспільства через антикорупційні реформи та заходи з належного захисту персональних даних платників податків.

"Після складного періоду дефіциту ліквідності на початку року, спричиненого затримками зовнішнього фінансування, міжнародна бюджетна підтримка на 2024 рік відновилася. Надалі вона має надаватися вчасно, щоб дати змогу Україні підтримувати економічну стабільність", – зазначив Гевін Грей.

Експерти МВФ також відзначили прогрес української влади в питанні реструктуризації комерційного зовнішнього боргу на умовах, передбачених програмою. Він має важливе значення, щоб створити простір для першочергових видатків і повернути борг до прийнятного рівня. Водночас бюджет 2025 року потребуватиме заходів з мобілізації внутрішніх доходів, зважаючи на все ще високі потреби у видатках.

"Сьогодні ми наблизилися до певної історичної віхи у співпраці з МВФ. Схвалення Радою четвертого перегляду зробить EFF вже на цьому етапі найрезультативнішою програмою для України серед усіх програм з Фондом. Вперше наша країна пройде таку кількість успішних переглядів за однією програмою. Цей значний прогрес є спільним результатом України та МВФ", – сказав Голова НБУ Андрій Пишний.

Довідково

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України. Програма реалізовується у два етапи (воєнний та повоєнний) і передбачає доступ до кредитних коштів від МВФ у розмірі 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд дол. США).

Транші за програмою надаються за результатами переглядів. У 2023 році Україна отримала від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США). Цього року Україна вже отримала від МВФ один транш в сумі 663,9 млн СПЗ (близько 880 млн дол. США в еквіваленті). А загалом у 2024 році уряд має змогу отримати від МВФ чотири транші загальним обсягом 4 млрд СПЗ (5,4 млрд дол. США в еквіваленті).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини