Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо п’ятого перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду щодо п’ятого перегляду програми "Механізм розширеного фінансування" (The Extended Fund Facility, EFF) з Україною, що працювала в Києві з 04 до 10 вересня 2024 року, завершила роботу. 

Представники МВФ та українська влада досягли угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA). Відповідну домовленість має схвалити Рада директорів МВФ, яка розгляне її найближчими тижнями. Після цього Україна отримає доступ до фінансування обсягом 834,8 млн СПЗ (близько 1,1 млрд дол. США в еквіваленті). 

"Програма EFF для України за підтримки МВФ продовжує забезпечувати надійну опору для економічної програми влади в часи надзвичайно високої невизначеності. Незважаючи на війну, показники виконання програми залишаються високими: всі кількісні критерії ефективності станом на кінець червня були виконані, як і структурний маяк, передбачений для цього перегляду", – йдеться в заяві керівника місії МВФ в Україні Гевіна Грея.

У МВФ підкреслили, що вміла політика української влади, висока адаптивність населення та бізнесу, а також стійке зовнішнє фінансування дали змогу підтримати макроекономічну та фінансову стабільність. Реальний ВВП у І кварталі 2024 року зріс на 6,5% р/р, а міжнародні резерви були достатніми – на рівні 42,3 млрд дол. США станом на 1 вересня.

За прогнозом Фонду, у другому півріччі 2024 року економічне зростання в Україні сповільниться через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру, вплив війни на ринок праці та рівень очікувань ділової активності. Прогноз зростання реального ВВП за підсумками 2024 року – на рівні 3%, а інфляції – до 9%. Вирішення проблеми дефіциту електроенергії напередодні зими є критично важливим і вимагає скоординованих зусиль, у тому числі за участю міжнародних партнерів. Економічне зростання у 2025 році прогнозується Фондом на рівні 2,5-3,5%. Водночас ризики прогнозу є надзвичайно високими.

МВФ також відзначив стабільність і ліквідність фінансового сектору та швидкі темпи реформування, попри труднощі воєнного стану. Для збереження фінансової стабільності та підвищення готовності до потенційних потрясінь пріоритетним є зміцнення системи санації банків, планування на випадок непередбачених обставин та управління банками.

Можливості для подальшого пом'якшення монетарної політики до кінця року зменшилися через ризики зростання інфляції, однак політика НБУ є адекватною та узгодженою з досягненням інфляційної цілі в середньостроковій перспективі. Обмінний курс має і надалі виконувати функцію поглинача шоків та пристосовуватися до фундаментальних ринкових чинників, сприяючи збереженню зовнішньої стабільності. Належна монетарна політика у поєднанні з режимом керованої гнучкості курсу має допомогти запобігти надмірним курсовим коливанням та розбалансуванню курсових та інфляційних очікувань. Також важливо зберігати виважений та поетапний підхід до пом'якшення валютних обмежень відповідно до затвердженої Стратегії та узгоджувати його із загальним комплексом заходів економічної політики.

Своєчасна та передбачувана зовнішня фінансова підтримка на умовах, що відповідають борговій стійкості, залишається необхідною для підтримання економічної стабільності. Водночас у державному бюджеті на 2025 рік мають бути враховані фінансові обмеження та потреба в забезпеченні боргової стійкості. Також критично важливими є рішучі зусилля з мобілізації внутрішніх доходів.

"Ми досягли домовленостей щодо параметрів політики і реформ, спрямованих на підтримку макроекономічної стабільності в умовах триваючої війни, на наступний період програми. Важливими залишаються ефективна взаємодія фіскальної та монетарної влади. Подальше виважене урядування має забезпечити належну основу для економічного зростання й надалі, – зазначив Голова НБУ Андрій Пишний. – Вдячні за конструктивні дискусії та дружню атмосферу під час спілкування з представниками МВФ. Не плануємо зупинятися на досягнутому та далі працюємо в напрямі реформ, необхідних як для виконання програми, так і для збереження макрофінансової стабільності України. Небезпідставно розраховуємо на продовження підтримки нашої країни з боку Фонду".

Під час дискусій українська сторона закликала МВФ не відновлювати співпрацю з росією та озвучила занепокоєння щодо планів Фонду направити місію до рф для проведення консультацій за Статтею IV Угоди МВФ. Представники української влади наголосили, що росія веде загарбницьку війну проти України, підриваючи міжнародні принципи і правила та посилюючи геофрагментацію. Замість того, щоб відновлювати співпрацю з країною-агресором, варто й надалі поглиблювати її ізоляцію. Це є важливою передумовою перемоги України, яка зі свого боку є необхідною для забезпечення глобальної макрофінансової стабільності, на чому неодноразово наголошував МВФ. 

Довідково

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України. Програма реалізовується у два етапи (воєнний та повоєнний) і передбачає доступ до кредитних коштів від МВФ у розмірі 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд дол. США).

Транші за програмою надаються за результатами переглядів. У 2023 році Україна отримала від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США). Цього року Україна вже отримала від МВФ два транші в сумі 2333,72 млн СПЗ (близько 3,08 млрд дол. США в еквіваленті). А загалом у 2024 році уряд має змогу отримати від МВФ чотири транші загальним обсягом 4 млрд СПЗ (5,4 млрд дол. США в еквіваленті).

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини