Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо третього перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо третього перегляду програми розширеного фінансування з МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду щодо третього перегляду програми "Механізм розширеного фінансування" (The Extended Fund Facility, EFF) з Україною, що працювала у Варшаві з 17 до 22 лютого 2024 року, завершила роботу.

"Співробітники МВФ і українська влада досягли угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA) щодо третього перегляду програми EFF. Ця угода підлягає схваленню Радою виконавчих директорів МВФ, яка розгляне її найближчими тижнями", – зазначив керівник місії МВФ Гевін Грей.

Україна виконала всі структурні маяки та всі, крім одного, кількісні критерії ефективності (йдеться про незначне недотримання нижньої межі податкових надходжень, що пов'язано з блокуванням кордонів). Ураховуючи це, Рада виконавчих директорів МВФ розгляне питання щодо надання Україні траншу в сумі 663,9 млн СПЗ (близько 880 млн дол. США в еквіваленті).

Під час роботи місії фахівці МВФ переконалися, що українська влада залишається відданою курсу структурних реформ, спрямованих на збереження макроекономічної стабільності, підтримки цілей розвитку та наближення вступу до ЄС. Утримання макроекономічної та фінансової стабільності разом із значним зовнішнім фінансуванням забезпечило потужніше, ніж очікувалося, відновлення економіки в минулому році. Фонд підвищив оцінку зростання ВВП за підсумками 2023 року з 4,5% до 5%. Водночас з огляду на те, що війна триває, а також на затримку з надходженням зовнішнього фінансування фахівці МВФ очікують, що зростання української економіки у 2024 році сповільниться до 3-4%.

Фінансова система України залишається стабільною та ліквідною, хоча, зважаючи на невизначеність, пов'язану з війною, слід і надалі зберігати пильність. Фонд відзначив, що нещодавно проведена Національним банком оцінка стійкості в розрізі банків та оперативні дії для проведення докапіталізації були позитивними кроками для збереження стабільності. Серед майбутніх пріоритетів – посилення нагляду та системи фінансової безпеки, поглиблення інфраструктури фінансового ринку, у тому числі платіжної системи, а також відновлення регулярної оцінки стійкості та, коли дозволять умови, завершення незалежної оцінки якості активів.

Експерти МВФ також зазначили, що валютний ринок України залишається стійким після переходу до режиму керованої гнучкості обмінного курсу в жовтні 2023 року. Важливим завданням у напрямі валютно-курсової політики залишатиметься пом'якшення валютних обмежень. Водночас кожен крок у цьому напрямі здійснюватиметься зважено та поступово, відповідно до Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Як і раніше, в напрямі фіскальної політики українська влада має зосереджувати зусилля на забезпеченні надходжень до бюджету та мобілізації фінансування на внутрішньому борговому ринку. Важливими є також пріоритезація видатків уряду та уникання заходів, що негативно впливають на дохідну базу бюджету. Надалі вестиметься робота щодо відновлення стійкості державного боргу, ретельно контролюватимуться фіскальні ризики, а також заплановане підвищення цільової спрямованості державної програми доступного кредитування "5-7-9%" та належне виконання нещодавно ухваленого закону про корпоративне управління. 

"Своєчасне виділення оголошеної зовнішньої підтримки, яка прогнозується в розмірі 38 млрд дол. США у 2024 році, має критичне значення для бюджетного фінансування та підтримки макроекономічної стабільності", – зазначив Гевін Грей.

"Чергова успішна угода на рівні персоналу свідчить про незмінний вектор нашої політики. Ми й надалі виконуватимемо взяті на себе зобов'язання, щоб посилити макрофінансову стійкість України, отримати необхідне фінансування від міжнародних партнерів та наблизити вступ до ЄС. Повномасштабна війна, що триває, залишається ключовим ризиком для української економіки та фінансової системи. Водночас нам вже вдалося продемонструвати спроможність діяти рішуче та на випередження, щоб досягти поставлених цілей", – сказав Голова НБУ Андрій Пишний.

Довідково

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду 31 березня 2023 року затвердила чотирирічну програму розширеного фінансування для України. Програма реалізовується у два етапи (воєнний та повоєнний) і передбачає доступ до кредитних коштів від МВФ у розмірі 11,6 млрд СПЗ (еквівалент 15,6 млрд дол. США). 

Транші за програмою надаються за результатами переглядів. У 2023 році Україна отримала від МВФ три транші на загальну суму 3,3 млрд СПЗ (4,5 млрд дол. США). Цього року Україна має змогу отримати від МВФ чотири транші загальним обсягом 4 млрд СПЗ (5,4 млрд дол. США в еквіваленті).

Ця програма є частиною загального пакета підтримки України міжнародними партнерами на суму 122 млрд дол. США за базовим сценарієм.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини