Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо перегляду Моніторингової програми із залученням Ради МВФ

Досягнуто угоди на рівні персоналу щодо перегляду Моніторингової програми із залученням Ради МВФ

За результатами місії МВФ, яка 17 лютого 2023 року завершила роботу у Варшаві, досягнуто угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA) щодо першого та остаточного перегляду Моніторингової програми для України із залученням Ради директорів МВФ (Program Monitoring with Board Involvement, PMB).

Ця угода, яка підлягає схваленню керівництвом МВФ, відкриває шлях до початку обговорення можливої повномасштабної програми, що передбачатиме фінансування України.

Під час підсумкової зустрічі з Головою Національного банку України Андрієм Пишним та Міністром фінансів Сергієм Марченко керівник місії МВФ Гевін Грей відзначив високу ефективність української влади у виконанні умов PMB. Україна досягла всіх кількісних та індикативних цілей, а також виконала всі структурні маяки.

За Національним банком у моніторинговій програмі закріплений один структурний маяк – це розроблення технічного завдання для діагностичного обстеження банків, який був виконаний 26 січня. Серед важливих кількісних цілей PMB, закріплених за НБУ: забезпечення належного рівня міжнародних резервів, а також обмеження у 2022 року обсягів прямого фінансування бюджетного дефіциту Національним банком та повна відмова від цього інструменту в 2023 році. Відповідні цілі також були досягнені, в тому числі завдяки роботі в напрямі залучення міжнародної допомоги та заходам НБУ й уряду з активізації внутрішнього боргового ринку.

Крім того, у межах Місії МВФ обговорювалися заходи Національного банку для підвищення привабливості активів у національній валюті та зменшення ризиків суттєвого профіциту ліквідності банківської системи для цінової та макрофінансової стабільності. Наголошувалося, зокрема, що реакція Національного банку, що у тому числі полягає у підвищенні нормативів обов'язкового резервування, є виваженою.

«Національний банк України виважено реагує на надлишок ліквідності в банківській системі, у тому числі шляхом підвищення  нормативів обов’язкових резервів, та на необхідність підвищити привабливість активів у національній валюті з метою збереження цінової та зовнішньої стабільності. З початку війни широкомасштабні надзвичайні заходи, запроваджені в умовах воєнного стану, допомогли зберегти фінансову стабільність. Зараз триває підготовка до поступового скасування надзвичайних заходів з метою приведення внутрішніх норм у відповідність до міжнародних стандартів. Пріоритетом НБУ є оновлення стратегії фінансового сектору, ключовим елементом якої стане за сприятливих умов незалежна оцінка банківських активів», – прокоментував роботу НБУ Гевін Грей.

Керівник місії МВФ відзначив прогрес України в реформах, спрямованих на зміцнення державного управління, боротьбу з корупцією та забезпечення верховенство права, а також зусилля української влади щодо закладання основи для післявоєнного зростання. Він підкреслив, що заходи щодо підвищення ефективності та прозорості державних фінансів та управління будуть критично важливими.

«Ми вдячні колегам з Міжнародного валютного фонду за ґрунтовний аналіз та високу оцінку кроків, здійснених українською стороною в межах виконання Моніторингової програми. А також за всебічну підтримку України в умовах повномасштабної військової агресії росії. В найближчі тижні будемо активно працювати над програмою розширеного фінансування з МВФ, щоб укласти її в найкоротші терміни, – наголосив Голова Національного банку України Андрій Пишний. – Сьогодні кожен розуміє, що питання часу для України є значно вагомішим, ніж будь-коли раніше, як для збереження стійкості нашої держави, так і для її подальшої відбудови. Тому ми не можемо зволікати з рішеннями. Ми готові до реформ, готові вже сьогодні втілювати довгострокові плани, маємо достатній експертний ресурс, внутрішній фундамент відповідальності за свою роботу перед державою, перед народом України».

Місія МВФ на чолі з паном Гевіном Греєм працювала 13-17 лютого у Варшаві, щоб оцінити виконання Україною умов PMB. Від Національного банку в роботі місії взяли участь Голова НБУ Андрій Пишний, його заступники Сергій Ніколайчук та Юрій Гелетій, а також директори та фахівці департаментів, до сфери відповідальності яких входить забезпечення цінової та фінансової стабільності й представники Управління європейської інтеграції та міжнародних програм. Інші члени Правління та експерти НБУ долучалися до роботи місії в онлайн форматі.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини