Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Досягнуто угоду на рівні персоналу щодо укладання Україною з МВФ Моніторингової програми із залученням Ради Фонду

Досягнуто угоду на рівні персоналу щодо укладання Україною з МВФ Моніторингової програми із залученням Ради Фонду

Місія Міжнародного валютного фонду щодо України, що працювала в онлайн-режимі з 11 до 22 листопада 2022 року, завершила свою роботу. За підсумками роботи Місії було досягнуто угоди на рівні персоналу (Staff-Level Agreement, SLA) щодо умов Моніторингової програми із залученням Ради МВФ (Program Monitoring with Board Involvement, PMB).

Відповідна угода є необхідною передумовою розгляду керівництвом МВФ питання щодо затвердження моніторингової програми та обговорення цього питання Радою виконавчих директорів МВФ. Належна реалізація Україною зобов'язань за цією програмою допоможе перейти до нової програми МВФ, що передбачатиме фінансування.

Під час Місії відбулася серія зустрічей представників Національного банку, Міністерства фінансів та інших органів влади України з Міжнародним валютним фондом. За результатами обговорення, зокрема, визначено пріоритетні напрями роботи, які дадуть змогу й надалі утримувати макроекономічну та фінансову стабільність в Україні.

Домовилися, що Національний банк оновить Стратегію фінансового сектору, що передбачатиме оцінку стійкості банківської системи, концепцію рекапіталізації та роботи з непрацюючими кредитами, а також розроблення подальших планів забезпечення безперебійного функціонування фінансового сектору.

Під час зустрічей розглядалася необхідність відновлення зусиль зі закріплення належної практики корпоративного управління на державних підприємствах та в державних банках та захисту незалежності їх наглядових рад.

Крім того, обговорювалися заходи фіскальної політики, включаючи шляхи підвищення податкових надходжень, а також кроки для активізації внутрішнього ринку державних запозичень, що дасть змогу уникнути необхідності монетарного фінансування бюджету у 2023 році.

"Ми вдячні колегам з Фонду за черговий плідний раунд переговорів і розуміння того, наскільки сьогодні час є важливим для України. Ми й надалі відчуваємо підтримку з боку МВФ та, я переконаний, маємо спільну позицію щодо подальшої співпраці. Зі свого боку, підтверджую, що ми готові до роботи за новою програмою й до виконання закладених до неї зобов'язань для збереження макрофінансової стійкості нашої країни", – наголосив Голова Національного банку України Андрій Пишний.

Довідково

Моніторингова програма не передбачає надання фінансування, водночас її затвердження сприятиме залученню фінансування від інших міжнародних донорів у 2023 році.

Міжнародний валютний фонд підтримує Україну від початку повномасштабного вторгнення. У березні 2022 року в межах інструменту екстреного фінансування Rapid Financing Instrument (RFI) Україна отримала 1,4 млрд дол. США. У жовтні МВФ надав додаткову підтримку обсягом 1,3 млрд дол. США завдяки розширенню RFI для країн, що постраждали від продовольчої кризи, викликаної повномасштабним нападом росії на Україну.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини