Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Два страховики розпочали добровільний вихід з ринку, ще одному анульовано ліцензію та виключено з Державного реєстру фінансових установ

Два страховики розпочали добровільний вихід з ринку, ще одному анульовано ліцензію та виключено з Державного реєстру фінансових установ

Національний банк України надав дозвіл на добровільний вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля двом страховикам, ще одному страховику на підставі його заяви анульовано ліцензію та виключено з Державного реєстру фінансових установ.

Про добровільний вихід з ринку

Дозвіл на добровільний вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля та погодження відповідного плану виходу товариства з ринку отримали:

  • ПРАТ "СК "ВЕЛТЛІНЕР" (ЄДРПОУ 25285050). Рішення про вихід товариства з ринку та затвердження плану виходу було ухвалене на загальних зборах акціонерів ПРАТ "СК "ВЕЛТЛІНЕР" (протокол від 27 червня 2024 року). Відповідно до поданої товариством звітності за 2023 рік страховий портфель формувався переважно за рахунок платежів за договорами КАСКО – 64%, страхування відповідальності власників наземного транспорту – 7%. Обсяг страхових премій у зазначеному періоді становив 47 497 тис. грн, сформовані страхові резерви – 17 645 тис. грн. За 2023 рік страховик сплатив страхові відшкодування в обсязі 15 363 тис. грн. Частка компанії за страховими преміями на страховому ринку становить 0,1%;
  • ПРАТ "АСК "ДНІСТЕР" (ЄДРПОУ 13800475). Рішення про вихід товариства з ринку та затвердження плану виходу було ухвалене на загальних зборах акціонерів ПРАТ "АСК "ДНІСТЕР" (протокол від 28 червня 2024 року). Відповідно до поданої товариством звітності за 2023 рік страховий портфель компанії формувався з платежів зі страхування наземного транспорту, крім залізничного (91,6%), страхування майна від вогневих та інших ризиків (6%), інших видів (2,4%). Обсяг страхових премій у зазначеному періоді становив 10 010 тис. грн, сформовані страхові резерви – 4 987 тис. грн. За 2023 рік страховик сплатив страхові відшкодування в обсязі 6 109 тис. грн. Частка компанії за страховими преміями на страховому ринку становить 0,01%.

Після завершення процедури виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля ці страховики зобов’язані звернутися до Національного банку з заявою про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності.

Про анулювання ліцензії та виключення з Держреєстру фінустанов

Рішення про анулювання ліцензії на здійснення діяльності зі страхування та про виключення з Державного реєстру фінансових установ на підставі заяви страховика прийнято стосовно:

  • ПРАТ "СК "СОВЕРЕН" (ЄДРПОУ 25264645), якому Національний банк 14 червня 2024 року надав дозвіл на вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля та погодив відповідний план виходу з ринку. Відповідно до поданої товариством звітності за 2023 рік страховий портфель формувався переважно за рахунок платежів зі страхування наземного транспорту (99,6%). Обсяг страхових премій в зазначеному періоді становив 4 218 тис. грн, сформовані страхові резерви – 1 651 тис. грн. За 2023 рік страховик сплатив страхові відшкодування в обсязі 1 783 тис. грн. Частка компанії за страховими преміями на страховому ринку становить 0,01%.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 12 липня 2024 року.

Довідково

Процедура виходу з ринку страховика встановлена Положенням про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 25.12.2023 № 184 (зі змінами).

Згідно з пунктом 106 розділу VIII Положення про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля, затвердженого постановою Правління Національного банку від 25.12.2023 № 184 (зі змінами) страховик протягом семи робочих днів із дня затвердження загальними зборами звітності зобов’язаний повідомити Національний банк про завершення процедури виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля та подати заяву про анулювання ліцензії та виключення страховика з ДРФУ.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини