Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Двом страховикам тимчасово зупинено ліцензії,  а одну страхову компанію зобов’язано усунути порушення

Двом страховикам тимчасово зупинено ліцензії, а одну страхову компанію зобов’язано усунути порушення

Національний банк України застосував до трьох страхових компаній заходи впливу через низку порушень. Підставами для заходів впливу стали: невиконання попередніх заходів впливу регулятора, порушення обов’язкових фінансових нормативів, а також наявність інших порушень законодавства.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 3 вересня 2021 року.

Заходи впливу застосовано до АТ «СК «Надія» (ЄДРПОУ 14060678), ТДВ «СК «Союз-Дніпро» (ЄДРПОУ 35341947) та ТДВ «СК «Ю.Ес.Ай» (ЄДРПОУ 32404600).

Усі три страховики мають незадовільний фінансовий стан, упродовж тривалого часу не дотримуються нормативу достатності платоспроможності та достатності капіталу, а також інших обов’язкових фінансових нормативів та вимог законодавства. Відповідно це також створює загрозу неспроможності поглинути ризики, пов’язані зі страховою діяльністю. 

До АТ «СК «Надія» (ЄДРПОУ 14060678) застосовано захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензії.

Страховик не виконав попередній захід впливу регулятора та не усунув порушення нормативу платоспроможності та достатності капіталу у строк до 30 червня 2021 року.

Порушення страховиком цього нормативу триває понад два з половиною роки (з 31 грудня 2018 року).

Страховику встановлено строк для усунення порушень, які стали підставою для застосування заходу впливу у вигляді тимчасової зупинки ліцензії, до 6 жовтня 2021 року.

АТ «СК «Надія» має чотири невиконані заходи впливу попереднього регулятора (Нацкомфінпослуг) через недотримання нормативу платоспроможності та достатності капіталу.

Додатково повідомляємо, що АТ «СК «Надія» здійснює діяльність зі страхування життя. У першому півріччі 2021 року страховик зібрав 730 тис. грн страхових платежів та виплатив 268 тис. грн страхових виплат. Частка ринку компанії в першому півріччі 2021 року становила 0,007%.

До ТДВ «СК «Союз-Дніпро» (ЄДРПОУ 35341947) застосовано захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій.

Страховик не виконав попередній захід впливу регулятора та не усунув порушення нормативу платоспроможності та достатності капіталу у строк до 7 червня 2021 року.

Порушення страховиком цього нормативу триває понад рік (із 30 червня 2020 року).

Страховик також не провів обов’язковий аудит річної фінансової звітності та не надав Національному банку аудиторський звіті щодо проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності й аудиторський звіт про надання впевненості щодо річних звітних даних страховика за 2020 рік.

Страховику встановлено строк для усунення порушень, що стали підставою для застосування заходу впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій, до 6 жовтня 2021 року.

Додатково повідомляємо, що ТДВ «СК «Союз-Дніпро» здійснює діяльність за видами страхування, іншими, ніж страхування життя. У першому півріччі 2021 року страховик зібрав 1,9 млн грн страхових платежів та виплатив 122,5 тис. грн страхових виплат. Частка ринку компанії в першому півріччі 2021 року становила 0,01%.

До ТДВ «СК «Ю.Ес.Ай» (ЄДРПОУ 32404600) застосовано захід впливу у вигляді зобов’язання усунути порушення.

Національний банк у квітні вже застосував до страховика захід впливу та тимчасово зупинив дію ліцензій. Страховик не виконав цей захід впливу регулятора та не усунув порушення нормативу платоспроможності й достатності капіталу в строк до 3 червня 2021 року.

Так, ТДВ «СК «Ю.Ес.Ай» продовжує порушувати:

  • вимогу до платоспроможності щодо перевищення фактичного запасу платоспроможності над розрахунковим нормативним запасом платоспроможності;
  • норматив платоспроможності та достатності капіталу;
  • норматив ризиковості операцій.

Порушення компанією нормативу платоспроможності та достатності капіталу та нормативу ризиковості операцій тривають понад рік (із 30 червня 2020 року).

Крім того, ТДВ «СК «Ю.Ес.Ай» має сформований критичний обсяг прострочених невиконаних зобов’язань за укладеними договорами з обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, медичного страхування та інших добровільних видів страхування.

Компанія також не надала Національному банку аудиторський звіт щодо проведення обов’язкового аудиту фінансової звітності та аудиторський звіт про надання впевненості щодо річних звітних даних страховика за 2020 рік.

Страховику встановлено строк для усунення описаних порушень, що стали підставою для застосування заходу впливу – до 6 жовтня 2021 року.

Додатково повідомляємо, що в першому півріччі 2021 року страховик зібрав 429,2 млн грн страхових платежів та виплатив 97,1 млн грн страхових виплат. Частка компанії у першому півріччі 2021 року становила 0,6%, а на ринку ОСЦПВ – 2,2%.

Усі зазначені рішення про застосування заходів впливу набувають чинності 6 вересня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини