Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Фінансовій компанії анульовано ліцензії через відмову в проведенні перевірки

Фінансовій компанії анульовано ліцензії через відмову в проведенні перевірки

Національний банк України за результатами позапланової інспекційної перевірки ухвалив рішення застосувати до ТОВ "ФК "АРБО ФІНАНС" (ЄДРПОУ 40131717) захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) всіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Відповідне рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 16 липня 2021 року.

Департамент виїзних перевірок Національного банку в червні цього року здійснив позапланову інспекційну перевірку зазначеної фінансової компанії. За результатами перевірки встановлено та зафіксовано факт відмови в проведенні перевірки, оскільки уповноважені особи Національного банку не були допущені до здійснення перевірки та особа, уповноважена представляти інтереси фінансової компанії, була відсутньою упродовж першого дня перевірки. Відмова небанківської фінансової установи у проведенні перевірки, зокрема й через відсутність упродовж першого дня перевірки особи, уповноваженої представляти інтереси фінустанови на час перевірки (керівник об'єкта перевірки або особа, яка виконує його обов'язки на період тимчасової відсутності керівника об'єкта перевірки), є підставою для застосування заходу впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Це передбачено вимогами чинного законодавства, зокрема статтею 38-1 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг".

Рішення про застосування заходу впливу набрало чинності з 16 липня 2021 року. З цього дня вищезазначена фінансова компанія втрачає право здійснювати діяльність із надання фінансових послуг, що потребує наявності відповідної ліцензії, зокрема:

  • укладати договори (продовжувати строк діючих договорів) про надання фінансових послуг із клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія;
  • укладати договори (уносити зміни до діючих договорів) про надання фінансових послуг, які мають як наслідок збільшення зобов'язань учасника ринку небанківських фінансових послуг перед клієнтами щодо виду фінансових послуг, на провадження яких була видана ліцензія.

Водночас відкликання ліцензій не позбавляє фінустанову від обов’язку виконувати свої зобов’язання за договорами про надання фінансових послуг, укладених до дати набрання чинності рішенням про відкликання (анулювання) ліцензії.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини